Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ καθησυχάζει τις αγορές ομολόγων

Κάτω του 2% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, μετά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει για να στηρίξει την αγορά στην περίπτωση που οι Ιταλοί πουν "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αγορά ιταλικών ομολόγων στην περίπτωση που το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι αρνητικό για τον Ματέο Ρέντσι.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πιθανό οι Ιταλοί να πουν «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Ρέντσι, κάτι που θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» για παραίτηση του Ρέντσι ή ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον προβληματικό τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας, σε μια περίοδο που η Monte dei Paschi έχει μόλις θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη διάσωσή της.

Χθες, το Reuters μετέδωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ύψους 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει όποια άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να στηρίξει τα ομόλογα και να αμβλύνει τις κινήσεις στην αγορά.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,94%, ενώ το yield του ισπανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,53%, του πορτογαλικού στο 3,66% και του 10ετούς γερμανικού bund στο 0,21%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 6,85%, του 5ετούς στο 7% και του 3ετούς στο 5,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v