Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 5,66% το yield του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του ομολόγου που λήγει τον Φεβρουάριο του 2027 υποχώρησε σε χαμηλό τουλάχιστον 5ετίας, έως το 5,61%, ενώ του 2ετούς τίτλου κινείται στο 5,41%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, όταν έγινε το PSI, υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Σε μια ένδειξη πως το θεωρητικό κόστος δανεισμού της κυβέρνησης συρρικνώνεται καθώς πλησιάζει η συμφωνία με τους πιστωτές σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της διάσωσης, η απόδοση του ομολόγου που λήγει τον Φεβρουάριο του 2027 υποχώρησε σε χαμηλό τουλάχιστον 5ετίας, έως στο 5,61% (στο 5,66% τώρα), ενώ του 2ετούς τίτλου κινείται στο 5,41%.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς έφτασε να υποχωρεί κάτω και του 5,5%, την ώρα που όλα τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ελληνικό 10ετές έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι τους τελευταίους δώδεκα μήνες, όταν η απόδοση ήταν σχεδόν 9% και οι πιστωτές διαπληκτίζονταν σχετικά με τους όρους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της χώρας. Η απόδοση άγγιξε το peak της τον Ιούνιο του 2012, στο 27%, υπενθυμίζουν οι FT.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αισιοδοξία για την εκταμίευση των χρημάτων που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μην αθετήσει τις πληρωμές περίπου 7 δισ. ευρώ που πρέπει να κάνει αυτό το καλοκαίρι, έχει αυξήσει και τις προσδοκίες πως η χώρα μπορεί σύντομα να βάλει τέλος στην σχεδόν τριετή "εξορία" της από τις αγορές ομολόγων.

την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προγραμματίζεται να μιλήσουν στη Γερμανία για τις προοπτικές επιστροφής της χώρας στις αγορές, αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη πει πως αυτό δεν θα συμβεί μέχρι τα μέσα 2018. 

"Υπάρχει μια ανακούφιση οτι η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις για να περάσει το καλοκαίρι και αυτός είναι  ο βασικός λόγος για το ράλι στα ομόλογα", δήλωσε στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Martin van Vliet. "Η Ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει πως μπορεί να επιστρέψει στις αγορές τώρα και ίσως θα τους έδινα μια ευκαιρία, όμως όπως είναι τώρα τα πράγματα θα είναι δύσκολο", συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα διαμορφώνονται οι αποδόσεις των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, με του 10ετούς γερμανικού bund να κινείται στο 0,41%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,25%, του ισπανικού στο 1,60%, του πορτογαλικού στο 3,39% και του γαλλικού στο 0,77%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v