Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακούφιση στην αγορά ομολόγων φέρνει η νίκη Μακρόν

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και οι ισχνές επιδόσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία ανακουφίζουν τις αγορές ομολόγων, ενώ η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup της Πέμπτης.

Οι προοπτικές σαρωτικής νίκης του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τις ισχνές επιδόσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις τοπικές εκλογές στην Ιταλία, αμβλύνουν τις πολιτικές ανησυχίες στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, με αποτέλεσμα τα yields να υποχωρούν σε χαμηλά πολλών μηνών.

Στην Ιταλία, η απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο σε συνδυασμό με την εκλογική απογοήτευση που βίωσε αυτό το Σαββατοκύριακο το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για ιταλικό κρατικό χρέος.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία εντάθηκαν στις αρχές του μήνα όταν συνασπισμός μεταξύ των κετροαριστερών, δεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων προώθησαν μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που θα άνοιγε τον δρόμο για διενέργεια εκλογών τους επόμενους μήνες. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, η συμφωνία τους «ναυάγησε» με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν κατά 12 μονάδες.

Το ράλι στις τιμές των ιταλικών ομολόγων –υπενθυμίζεται ότι κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων - συνεχίζεται σήμερα καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο μιας σειράς δημοτικών εκλογών χθες Κυριακή, κάτι που υπονομεύει τις ελπίδες του Κινήματος να κερδίσει στις εθνικές εκλογές.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 2,01%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, του γαλλικού στο 0,615%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, του πορτογαλικού κινείται σε χαμηλό εννεαμήνου (2,97%), του ισπανικού στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο (1,39%), ενώ του 10ετούς γερμανικού bund σταθεροποιείται στο 0,24%.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση και των ελληνικών αποδόσεων, με την προσοχή στραμμένη στο Eurogroup της Πέμπτης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου υποχωρεί στο 5,95% και του 2ετούς στο 5,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v