Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Συνεχίζεται το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα -κυρίως του Νότου- καθώς η ΕΚΤ δεν σκοπεύει σύντομα να αυξήσει τα επιτόκιά της. Σε υψηλό εξαμήνου το spread γερμανικών-αμερικανικών ομολόγων εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed και αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ των γερμανικών και των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η Fed εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της σήμερα, ωστόσο θα σημειώσει την βελτίωση της οικονομίας καθώς θα πλησιάζει σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο αφού λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο προγραμματίζεται να «τρέξει» τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Αυτό έχει προκαλέσει ισχυρό ράλι στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα ομόλογα του Νότου, που θεωρείται πως επωφελούνται περισσότερο από το QE.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,36%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,79%, του ισπανικού στο 1,44% και του πορτογαλικού στο 2,06%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,44%, του 5ετούς στο 4,43% και του 2ετούς στο 3,10%.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Bloomberg, το swap των ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν από το PSI αναμένεται στα μέσα Νοέμβρη.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η ανταλλαγή αφορά σειρά 20 ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ τα οποία θα μετατραπούν σε τέσσερις ή πέντε ομόλογα με λήξεις μεταξύ του 2023 έως και 2042.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v