Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναταραχή στην αγορά ομολόγων

«Bear market» βλέπει ο Bill Gross. Στο 2,57% το yield του 10ετούς treasury. Αυξημένη η προσφορά τίτλων μετά τις κοινοπρακτικές εκδόσεις που ανακοίνωσαν Ιταλία-Πορτογαλία και τη γερμανική δημοπρασία. Περιστολή QE στην Ιαπωνία φέτος «υποψιάζονται» οι επενδυτές.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται σε υψηλό εννέα μηνών, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχία για την πορεία της αγοράς ομολόγων.

Δυο «βασιλιάδες των ομολόγων», ο Bill Gross και ο Jeffrey Gundlach, «κήρυξαν» μια νέα εποχή στην οποία τα αυξανόμενα επιτόκια θα πιέζουν τις τιμές στα ομόλογα, σύμφωνα με τους Financial Times, με τον Gross μάλιστα να κάνει λόγο για «bear market» στην αγορά ομολόγων (δηλαδή αύξηση επιτοκίων και μείωση τιμών), μετά την αύξηση της απόδοση του αμερικανικού τίτλου στο 2,57%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς treasury καταγράφει άνοδο τις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ οι περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων και η σταδιακή περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στα yields των κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως τα αμερικανικά yields κινούνταν σταθερά πτωτικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ωστόσο αυτό φαίνεται πως βαίνει πλέον προς το τέλος του, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά από τότε που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των φόρων.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με το Reuters, έρχονται να προστεθούν η αυξημένη προσφορά ομολόγων –μετά και τις κοινοπρακτικές εκδόσεις που ανακοίνωσαν αργά το βράδυ Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά και τη σημερινή δημοπρασία 10ετών ομολόγων από τη Γερμανία-, η μείωση του όγκου των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στα 30 δισ. ευρώ από αυτόν τον μήνα, καθώς και οι εικασίες πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να αρχίσει την περιστολή της ποσοτικής χαλάρωση φέτος, μετά και τη σημερινή της απόφαση να αγοράσει λιγότερα μακροχρόνια κρατικά ομόλογα απ’ όσο αναμένονταν αυτήν την εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται στο 0,48%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,03%, του πορτογαλικού στο 1,86% και του ισπανικού στο 1,52%.

Πάντως, το γενικότερο κλίμα δεν δείχνει να επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των yields, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,65%, του 5ετούς στο 3,10% και του 2ετούς στο 1,53%.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, το Ελληνικό Δημόσιο δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο κάτω από 1%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v