Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα τα ευρωπαϊκά yields με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι αλλαγές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβληματίζουν τους επενδυτές, καθώς αν στην προεδρία της ΕΚΤ τοποθετηθεί ένα "γεράκι", όπως ο Γενς Βάιντμαν, θα μπορούσε να υπάρξει επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κάτι που θεωρείται αρνητικό για τα κρατικά ομόλογα.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν μέσω των εικασιών στην αγορά για το ποιος θα αναλάβει τα «ηνία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια περίοδο που η νομισματική πολιτική αποτελεί τη βασική απειλή για τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέλεξαν χθες τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, για να διαδεχθεί τον Μάιο τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, κίνηση η οποία θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει κάποιος από τον «πυρήνα» της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτό, με τη σειρά του, θεωρείται πως αυξάνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να τηρήσει πιο «επιθετική» στάση μελλοντικά σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η σύσφιξη της οποίας θεωρείται αρνητική για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης –κυρίως αυτά της ευρωπεριφέρειας.

Η ΕΚΤ ήδη αναμένεται να βάλει νωρίτερα τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2018, έχοντας μειώσει στο ήμισυ τις αγορές ομολόγων στην αρχή του έτους.

Αυτό οδήγησε σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, όμως το πρόσφατο sell-off στις μετοχές και το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, είχαν συγκρατήσει την άνοδο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά.

Αυτό όμως δείχνει να αλλάζει και σήμερα οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά.

Το yield του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται στο 0,75%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,04%, του πορτογαλικού στο 2,02% και του ισπανικού στο 1,50%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,30%, του 7ετούς στο 3,94%, του 5ετούς στο 3,45% και του μονοετούς στο 1,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v