Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η άνοδος του αμερικανικού δεκαετούς κοντά στο 3% ενισχύει και τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, την ώρα που το ελληνικό 10ετές εξακολουθεί να κινείται στα ίδια επίπεδα. Πιέσεις ασκούνται και από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Σταθεροποιητικά διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνεται στο 3,20%, του 7ετούς στο 3,653% και του 10ετούς στο 4,033%.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά και την άνοδο του αμερικανικού δεκαετούς προς το 3% και καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων πιέζουν τις προσδοκίες του πληθωρισμού υψηλότερα. 

Οι ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επίσης πιέζουν τις αποδόσεις ανοδικά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η απόδοση του δεκαετούς Treasury βρίσκεται το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2014, στο 2,9790% και το σπρεντ με το γερμανικό βρέθηκε για λίγο στο πιο διευρυμένο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών.

Καθώς εξελίσσεται η συνεδρίαση, πολλές αποδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων ακολουθούν την άνοδο των αμερικανικών και ενισχύονται κατά 2-4 μονάδες βάσης.

Οι αποδόσεις του δεκαετούς Bund είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδα, στο 0,63% περίπου, με άνοδο 3 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του ιταλικού και ισπανικού 10ετούς ενισχύεται ελαφρώς, στο 1,79%, και στο 1,29% αντιστοίχως. Η απόδοση του πορτογαλικού διαμορφώνεται στο 1,676%.

Εκτός από το γεγονός ότι τα ομόλογα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες τείνουν να ακολουθούν το ένα το άλλο, η Ευρώπη ίσως αντιμετωπίζει τις ίδιες πληθωριστικές πιέσεις όπως και οι ΗΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v