Πάουελ και πληθωρισμός ηρεμούν τα πνεύματα στις αγορές ομολόγων

Ο πιο ψύχραιμος πληθωρισμός της ευρωζώνης και τα σχόλια του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ βοηθούν να επέλθει λίγη ηρεμία στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων. Στο 2,38% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού.

Πάουελ και πληθωρισμός ηρεμούν τα πνεύματα στις αγορές ομολόγων

Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, βοηθούμενες από τον ψύχραιμο πληθωρισμό του νομισματικό μπλοκ που δημοσιεύθηκε χθες, καθώς και από τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίες βοήθησαν να επέλθει λίγη ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές κρατικών ομολόγων.

** Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,38% - δεύτερη ημέρα μικρής πτώσης.

** Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, μετά από 2,6% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ρυθμός θα παραμείνει στο 2,6%, αν και οι ανακοινώσεις μεμονωμένων χωρών τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν ελαφρώς χαμηλότερο αριθμό.

** Τα στοιχεία αυτά χρησίμευσαν για να ενισχύσουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

** Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ έστειλαν επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι "εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένουμε", ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη Fed συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ένα χαμηλότερο επιτόκιο πολιτικής θα είναι κατάλληλο "κάποια στιγμή φέτος".

** Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν επίσης ότι οι τιμές εισροών (σσ οι τιμές πρώτων υλών) των επιχειρήσεων μειώθηκαν σε χαμηλό τετραετίας, γεγονός που δείχνει καλές προοπτικές για τον πληθωρισμό, αν και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

** Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,80%.

** Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται καθοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,43%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v