Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων στη Wall με τους δείκτες να κλείνουν με αρνητικά πρόσημα. Προβλημάτισαν οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed. Έπιασε τα 100 γεν το δολάριο. Σε υψηλό Μαΐου 2012 το πετρέλαιο. Πτώση για χρυσό.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall Street παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα.

Αναλυτικά, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,1% τον Μάιο έναντι 1,3% τον προηγούμενο μήνα και πρόβλεψης για αύξηση 1,9% από τους αναλυτές. Σημειώνεται οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Αντίστοιχα θετικά ήταν και τα στοιχεία πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ με τις Ford και Chrysler να σημειώνουν τις υψηλότερες πωλήσεις από την έναρξη της κρίσης. Ειδικότερα η πρώτη ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 13% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η δεύτερη αύξηση 8%.

Επιπλέον οι τιμές κατοικιών εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν 2,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και εκτινάχθηκαν 12,2% στο 12μηνο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο 2006.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες στη Wall γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, William Dudley ότι ενδέχεται η μείωση στην επαναγορά ομολόγων να ξεκινήσει από φέτος.

Η αγορά θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και οι όγκοι των συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνουν ήπιοι ενόψει της αργίας. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν όμως τα πολύ κρίσιμα μεγέθη για την ανεργία Ιουνίου.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,29% στις 14.932,18 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,06% στις 1.614,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 3.433,40 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,06 δολ. με πτώση 7% ενώ το δικαίωμα της CocaCola HBC ενισχυόταν 1,9% στα 24,42 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο επέστρεψε πάνω από τα 100 γεν και συγκεκριμένα στα 100,35, ενισχυμένο κατά 0,95%. Παράλληλα το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ευρώ στο 1,3064.

Στην αγορά ομολόγων η τιμή του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό 7 ημερών στο 2,47% καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούσαν έως και πριν τις δηλώσεις του William Dudley ότι η Fed δε θα προχωρήσει σύντομα στον περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,5% στα 99,43 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό αντίστοιχο του Μαΐου 2012 ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,25% στα 1.240 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v