Το πετρέλαιο ρίχνει την Wall Street

H νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου οδηγεί χαμηλότερα την Wall Street, με τον Dow να υποχωρεί περισσότερο από 200 μονάδες. Κάτω από τα $54 το Brent. Έσπασε το φράγμα των $50 το WTI. Απώλειες πάνω από 1% για Exxon, Chevron και Halliburton. Σε χαμηλό εννέα ετών διολισθαίνει το ευρώ. Άνοδος για το χρυσό.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, καθώς η νέα βουτιά στο αργό ασκεί πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,18% ή 210 μονάδες στις 17.624 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,88% χαμηλότερα στις 4.686 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,22% στις 2.023 μονάδες.

«Η αδυναμία στις τιμές του πετρελαίου πιέζει τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών χαμηλότερα» δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg. «Oι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να καταθέτουν στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο» πρόσθεσε.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ετών, εν μέσω ανησυχιών για νέο Grexit και καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για εφαρμογή προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το ευρώ διολίσθησε κάτω και από το 1,19 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 1,1952 δολ.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο βουτάει σε νέα χαμηλά 5,5 ετών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Η αμερικάνικη ποικιλία του αργού σημειώνει πτώση 5,2%, στα 49,95δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχωρεί 5% στο Λονδίνο, κάνοντας πράξεις κάτω και από τα 54 δολάρια. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 53,75 δολάρια το βαρέλι, σε νέα χαμηλά 5,5 ετών.

Άνοδο 0,66% σημειώνει ο χρυσός στα 1.194 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών στην ενέργεια. Η μετοχή της Exxon Mobil διολισθαίνει 1,2%, της Chevron 1,6%, της Halliburton 1,7% και της Transocean 3,4%.

Yψηλότερα κινούνται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με την μετοχή της Southwest Airlines να σημειώνει κέρδη 1%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v