«Άλμα» 266 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με ώθηση από τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τις 5.000 μονάδες ο Nasdaq. Έπιασε ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό η μετοχή της Visa. Όγδοη εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο. Δεύτερη ημέρα ανάκαμψης για το δολάριο.

Άνοδος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street με τον δείκτη S&P να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό υψηλό των 2.117 μονάδων.

O S&P έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 2.116,01 μονάδες, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,49% στις 18.190,51 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,17% στις 5.003,55 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών προκάλεσαν τα καλά στοιχεία απασχόλησης. Συγκεκριμένα η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από 5,5% τον προηγούμενο μήνα ενώ δημιουργήθηκαν 223.000 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 85.000 τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «τα στοιχεία απασχόλησης ήταν αρκετά καλά για να δημιουργήσουν προσδοκίες περεταίρω ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στο β' τρίμηνο, αλλά όχι υπερβολικά καλά ώστε η Fed να υποχρεωθεί σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη».

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών ανησυχεί για τον αντίχτυπο που θα προκαλέσει στην αμερικανική ανάπτυξη μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον θετική ήταν η ανταπόκριση της Wall Street στην «καθαρή» εκλογική νίκη των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία καθώς όπως επισήμανε ο αναλυτής της CMC Markets, Jasper Lawler, «οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα».

Πρωταγωνιστές της ανόδου στη Wall Street ήταν οι μετοχές των Home Depot Inc. και Whirlpool Corp. οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 2%.

Ο τίτλος της Microsoft ξεχώρισε στον τεχνολογικό κλάδο καταγράφοντας κέρδη 2,3%.

Επιπλέον η μετοχή της AOL Inc. ενισχύθηκε 10% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Αντίστοιχα o τίτλος της Visa έπιασε ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στα 70,16 δολ. μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται να επαναγοράσει της πρώην θυγατρική της Visa Europe.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,46 δολ., με άνοδο 1,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και η εκτίμηση των αναλυτών ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καθυστερήσει περεταίρω από τη Fed, προκάλεσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για το αμερικανικό νόμισμα. Συγκεκριμένα το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1195 από 1,1267 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για όγδοη διαδοχική εβδομάδα (+0,4%) καθώς σήμερα κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 59,24 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,6% στα 1.189 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,15%. Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,55%. Παράλληλα, πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,68% (-9 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,65% (-8 μ.β.).

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v