Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να καταγράφει νέο ρεκόρ και τον Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 18.000 μονάδες. Αγνόησαν τις ελληνικές εξελίξεις οι επενδυτές. Δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το 1,14 δολ. το ευρώ. Έπιασε τα 1.200 δολ./oz ο χρυσός. Άνοδος για πετρέλαιο.

Επέστρεψε στα ρεκόρ ο Nasdaq στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της Fed και της ομιλίας της Janet Yellen.

Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν οι δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού χρέους καθώς όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε συμφωνία Αθήνας- εταίρων στο Eurogroup. Ωστόσο ορίστηκε για τη Δευτέρα Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για το ελληνικό ζήτημα.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε σε νέα υψηλά με άνοδο 1,34% στις 5.132 μονάδες, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1% στις 18.115 μονάδες και ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 2.121 μονάδες.

Η Wall Street κινήθηκε ανοδικά στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της Janet Yellen, η οποία υποστήριξε ότι η Fed χρειάζεται να δει ακόμα πιο πειστικά στοιχεία απασχόλησης και πληθωρισμού προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Και τα καλά οικονομικά στοιχεία φαίνεται να έρχονται καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 267.000 αιτήσεις.

Αντίστοιχα ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων την περεταίρω βελτίωση των μετρήσεων απασχόλησης και την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3M (+1,8%), Traveler Cos (+1,7%), Walt Disney (+1,6%), Johnson & Johnson (+1,55%) και Microsoft (+1,5%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,09 δολ., με πτώση 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, οι δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνικών διαπραγματεύσεων για το χρέος δεν επηρέασε τη ζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το 1,14 δολ. Συγκεκριμένα το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1374 δολ.

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,35% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο 0,81%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,28% και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κατά πέντε μονάδες στο 2,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 0,9% στα 60,45 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 2,1% στα 1.202 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v