«Βαρίδι» το πετρέλαιο στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street, με πρωταγωνιστή τον ενεργειακό κλάδο. Πλησιάζει η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για υποτίμηση του κινεζικού γουάν. «Βουτιά» 4,3% για την τιμή του πετρελαίου. Πάνω από το 1,11 δολ. ανέκαμψε το ευρώ.

H νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών -όχι μόνο στον ενεργειακό κλάδο-, προκαλώντας εκ νέου ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Ωστόσο, οι απώλειες στη Wall Street περιορίστηκαν αισθητά όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, «οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν να πλησιάζουν οι οικονομικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την αύξηση των επιτοκίων». Αρχικά οι επενδυτές έκριναν θετικά τη συγκεκριμένη αναφορά ως ένδειξη δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, με συνέπεια να μετριαστούν οι απώλειες στη Wall Street, έστω και για διάστημα μόλις μισής ώρας.

Νωρίτερα, η σταθερή ανοδική τάση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για έκτο διαδοχικό μήνα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έφτασε να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Όπως επισήμαναν οι αναλυτές, «η σταθερή άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να παρασύρει τη Fed σε μια πρόωρη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων με ολέθριες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία».

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανή υποτίμηση του κινεζικού γουάν, παρά τη σημερινή άνοδο 1,2% του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Σημειώνεται ότι μια νέα υποτίμηση του γουάν θα πλήξει τις πωλήσεις μεγάλων αμερικανικών ομίλων που εξάγουν στην Κίνα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,93% στις 17.348 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,83% στις 2.079 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στις 5.019 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να καταγράφουν απώλειες 2,8% και 2%, αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,81 σεντς, με άνοδο 1,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε αισθητά έναντι του ευρώ, τερματίζοντας ανοδικό σερί τριών ημερών. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,9% στο 1,1120 δολ. Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στο δολάριο εντάθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε «βουτιά» επτά μονάδων βάσης στο 2,12%. Στον ευρωπαϊκό νότο η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,81% και του ισπανικού 10ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σε χαμηλό Μαρτίου του 2009, καταγράφοντας πτώση 4,3% στα 40,80 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.131 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v