Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τη νευρικότητα να επικρατεί μετά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο. Σημαντικές απώλειες σε Citigroup, Lehman Brothers και Bear Sterns μετά από υποβάθμιση συστάσεων. Έντονα πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, με τη νευρικότητα να επικρατεί μετά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο. Σημαντικές απώλειες σε Citigroup, Lehman Brothers και Bear Sterns μετά από υποβάθμιση συστάσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπιες απώλειες, οι οποίες όμως εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση της μέτρησης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στην οποία κάποιοι αναλυτές είδαν διάχυση των τριγμών στις αγορές ενυπόθηκων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, στο σύνολο της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 105 τον Αύγουστο από 111,9 τον Ιούλιο και έναντι προσδοκιών για ισχυρότερη υποχώρηση, στο 104.

Παράλληλα, και η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 7 Αυγούστου δεν έδωσε λαβή στα σενάρια για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής λόγω των τριγμών στις αγορές, αλλά συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο πληθωρισμός παραμένει η βασική τους ανησυχία.

Εν τω μεταξύ, έκθεση της Standard & Poor’s ανέφερε ότι οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,2% στο β’ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση τα τελευταία 20 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι των Lehman Brothers, Bear Sterns και Citigroup μετά από υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε neutral από buy λόγω της έκθεσής τους στις αγορές ομολόγων.

Πτώση για τον τίτλο της State Street μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι η έκθεσή της σε χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας ανέρχεται σε 22 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις Borders και Corinthian Colleges.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.145 μονάδες με πτώση 1,33%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,47%, στις 2.523 μονάδες. Απώλειες 1,41% για τον S&P, που κινείται στις 1.446 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, μετά το αρνητικό άνοιγμα της Νέας Υόρκης. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,08%, στις 5.474,17 μονάδες, ενώ ο DAX 30 έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 7.430,24 μονάδες. Με πτώση 1,9% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 6.102,2 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v