Πρωταγωνιστές οι πωλητές στη Wall Street

Κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 208 μονάδες. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο ενεργειακός κλάδος. Στο επίκεντρο η Fed. Σε χαμηλό 2,5 ετών η μετοχή της Bank of America. «Βουτιά» 5,8% για το πετρέλαιο. Ανέκαμψε πάνω από τα 1.100 δολ. ο χρυσός.

Εντάθηκαν οι πιέσεις στη Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης μετά τη νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η επικείμενη συνεδρίαση της Fed.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε «βουτιά» 5,8% στα 30,34 δολάρια ανά βαρέλι, μετά από ανοδικό διάλλειμα δύο ημερών. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο μαύρος χρυσός είχε φτάσει να υποχωρεί έως τα 30,17 δολ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Price Future Group, Phil Flynn, «η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε αισθητά, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε τις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ θα περιορίσει περεταίρω τη ζήτηση για καύσιμα».

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη «βουτιά» του δείκτη μεταποίησης Dallas Fed τον Ιανουάριο καθώς υποχώρησε στο -34,7 από -21,6 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να ανακάμψει στις -14,5 μονάδες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed με τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν δεδομένη την πρόθεση των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας να μην προχωρήσουν σύντομα σε νέα αύξηση των επιτοκίων λόγω της διεθνής οικονομικής αβεβαιότητας.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,29% ή 208 μονάδων στις 15.885, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,56% στις 1.877 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 4.518 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τη μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 3,2% και 3,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο τίτλος της Bank of America κινήθηκε σε χαμηλό 2,5 ετών, καταγράφοντας πτώση 4,3%, στα 12,98 δολ.

Στον αντίποδα, η μετοχή των Mac Donalds ενισχύθηκε 0,7% μετά την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων τριμήνου. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 16% στο 1,31 δολ. ανά μετοχή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0843 δολ. από 1,0799 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το γεν στα 118,57 από 118,77 την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας οι επενδυτές στρέφονται στο ιαπωνικό νόμισμα το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.105 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,03%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v