Με ράλι αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο η Wall Street

Στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street. «Άλμα» 396 μονάδων για τον Dow Jones. Ο χειρότερος μήνας από τον Αύγουστο για τον S&P. Θετικός ο αντίχτυπος από τα αρνητικά επιτόκια της Ιαπωνίας. «Βουτιά» 9,2% για το πετρέλαιο τον Ιανουάριο. Σε υψηλό πέντε εβδομάδων το δολάριο έναντι του γεν.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τον δείκτη Dow Jones να κερδίζει 396 μονάδες και τον S&P να επιστρέφει με άνεση πάνω από 1900 μονάδες.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να εισάγει αρνητικά επιτόκια προκειμένου να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα προκάλεσε ράλι στα χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «η BoJ είναι η αρχή και όχι το τέλος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι η επόμενη που θα προχωρήσει σε περεταίρω επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη προαναγγείλει επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο».

Επιπλέον, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street στήριξε και η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου καθώς ενισχύθηκε 1,2% στα 33,62 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός κινήθηκε υψηλότερα 4,4% ενώ στο μήνα «βούλιαξε» 9,2%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κίνηση έκπληξη της BoJ «υποχρέωσε» τους επενδυτές να αγνοήσουν τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στο δ' τρίμηνο ανήλθε στο 0,7% έναντι 2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξης 0,8%.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο μειώθηκε στις 92 μονάδες από 92,6 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 93 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,47% ή 396 μονάδων στις 16.466, ο S&P κατέγραψε κέρδη 2,46% στις 1.940 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,38% στις 4.614 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones έγραψε κέρδη 2,3%, ο S&P 1,7% ενώ σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο Nasdaq. Τον μήνα οι απώλειες για τους δείκτες κυμάνθηκαν από 5% έως 8%.

Από πλευράς τίτλων, η Microsoft ενισχύθηκε 5,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου. Ειδικότερα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 78 σεντς έναντι 71 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Amazon οδήγησε τη μετοχή σε «βουτιά» 8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,9% στο 1,0840 δολ. από 1,0939 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό πέντε εβδομάδων σε σχέση με το γεν στα 121,66.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 1.116,40 δολ./oz. Στο μήνα ο χρυσός ενισχύθηκε 5,3%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,94% και του 10ετούς Ιαπωνικού ομολόγου κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,10%

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v