H EKT προβλημάτισε τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησε ο Nasdaq. Ισχυρές πιέσεις στην μετοχή της Apple (-2,7%). Στο επίκεντρο η ΕΚΤ. «Άλμα» 4,7% για το πετρέλαιο. Δεύτερη σερί πτώση για τον χρυσό. Αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις στο δολάριο.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αγορές περίμεναν κάτι παραπάνω από τον Μάριο Ντράγκι πέρα από τα αμετάβλητα επιτόκια και τη διαβεβαίωση για πολλοστή φορά ότι θα πράξει ότι χρειαστεί προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, οι προσδοκίες των επενδυτών είχαν επικεντρωθεί στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Επιπλέον, μικρός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση σε χαμηλό δύο μηνών των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 4.000 στις 259.000 αιτήσεις έναντι αύξησης στις 265.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal μόλις το 13% των οικονομολόγων βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ενώ η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 73,8% βλέπει αύξηση τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση από το 1999. Ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 4,7% στα 47,6 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Apple υποχώρησε 2,7% μετά την παρουσίαση του νέου iPhone 7.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 18.479 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,22% στις 2.181 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 5.259 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Nasdaq είχε πιάσει ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,3%) και Goldman Sachs (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,7%) και Nike (-2,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1253 από 1,1240 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι, το ευρώ «εκτοξεύτηκε» έως το 1,1328 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 1.341 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε επτά μονάδες βάσης στο 1,61%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v