Περιορισμένες απώλειες στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street αν και ικανοποίησαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες. «Άλμα» 15,3% για τη μετοχή της Gap. Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Εβδομαδιαία «βουτιά» 5% για τον χρυσό. Σε νέο χαμηλό 31 ετών η στερλίνα έναντι του δολαρίου.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα στοιχεία απασχόλησης του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 5% από 4,9% προηγουμένως και οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 156.000 έναντι 165.000 τον προηγούμενο μήνα και 175.000 που ανέμενε η αγορά.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «τα στοιχεία απασχόλησης ήταν κατώτερα των αναμενόμενων αλλά δεν ήταν τόσο απογοητευτικά ώστε να προκαλέσουν ανησυχία για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας». Αντίθετα, καθησυχάζουν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο».

Στο μεταξύ, κάτω από τα 50 δολ. κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου αν και παραμένει στο προσκήνιο η συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,3% στα 49,81 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 3,3%.

Επιπλέον, η «επίσκεψη» του τυφώνα Μάθιου στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις νοτιοδυτικές πολιτείες έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες. Ο τυφώνας που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία τρία, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην περιοχή.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Gap Inc. «εκτοξεύτηκε» 15,3% αν και ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 2% εξαιτίας καταστροφικής πυρκαγιάς σε κέντρο διανομής της εταιρείας. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών προκάλεσε η αισιοδοξία της διοίκησης ότι τα κέρδη θα είναι περισσότερα σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι από τις 11 Οκτωβρίου ξεκινά η δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου στις ΗΠΑ. Την Τρίτη, η Alcoa θα είναι η πρώτη εισηγμένη που θα ανακοινώσει αποτελέσματα, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε στις αγορές το «flash crash» της στερλίνας που αποδόθηκε σε τεχνικό λάθος ή λάθος εντολή trader. Συγκεκριμένα, το βρετανικό νόμισμα κατέρρευσε έως τα 1,1789 δολ., σημειώνοντας πτώση σχεδόν 10% για να ανακάμψει αργότερα στο 1,24 δολ. Τελικά η στερλίνα διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό 31 ετών, στο 1,2434 δολ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,15% στις 18.240 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,33% στις 2.153 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 5.292 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από ανοδικό σερί τριών εβδομάδων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έχασε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1181 από 1,1151 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον η στερλίνα «βούλιαξε» σε νέο χαμηλό 31 ετών στο 1,2615 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για έκτη διαδοχική ημέρα τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.251 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 5%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,73%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v