Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Ρεκόρ για δεύτερη σερί ημέρα σημείωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες. Πρώτη φορά πάνω από τις 19.000 και τις 2.200 μονάδες οι Dow Jones και S&P. Η 13η άνοδος με νέο υψηλό για τον small-cap Russell 2000. Προβλημάτισε η πτώση του πετρελαίου. Μικρή άνοδος για το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι δείκτες στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν συγκρατημένο εξαιτίας της πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά από τριήμερη άνοδο.

Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,4% στα 48,03 δολάρια ανά βαρέλι παρά τις προσδοκίες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ.

Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι οι όροι της συμφωνίας. Όπως μετέδωσε το Reuters, η συμφωνία προβλέπει μείωση παραγωγής κατά 4% με 4,5% για όλα τα μέλη, εκτός από τη Λιβύη και τη Νιγηρία. Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά θα αποδεχτούν τους συγκεκριμένους όρους το Ιράν, το Ιράκ και η Ινδονησία που στο παρελθόν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αύξηση κοντά σε υψηλό 10 μηνών στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η Dollar Tree καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 171,6 εκατ. δολάρια από 81,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η Dr Pepper Snapple Group γνωστοποίησε την εξαγορά της Bai Brands έναντι 1,7 δισ. δολ.

Όπως αναφέρει αναλυτής: «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο στην αγορά. Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αναλαμβάνει μια νέα κυβέρνηση που θα είναι ιδιαίτερα φιλική προς τις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, μεικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική δέσμευση Τραμπ για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων είχε στρέψει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου τις προηγούμενες μέρες. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου είχε ανέλθει σε υψηλό έτους και η απόδοση του 30ετούς είχε διαμορφωθεί πάνω από το 3%.

Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,31% ενώ η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε στο 3,01% από 2,99% την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, μετά από διάλειμμα μόλις μίας ημέρας το δολάριο συνέχισε ανοδικά έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,1% στο 1,0622. Σημειώνεται ότι για το αμερικανικό νόμισμα αυτή ήταν η 11η άνοδος τις τελευταίες 12 μέρες.

«Το δολάριο συνεχίζει να ευνοείται από τις προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού και τις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed"», επισημαίνει ο αναλυτής της Commonwealth Foreign Exchange, Omer Esiner.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 19.023 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 2.202 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 5.386 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε για 13η διαδοχική συνεδρίαση πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη σερί μέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,6%) και Home Depot (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc (-2,2%) και Johnson & Johnson (-1,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.211 δολ./oz.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών" ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λόγω της «Μαύρης Παρασκευής».

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v