Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικη ραστώνη στη Wall Street

Με οριακές διακυμάνσεις και μειωμένο όγκο συναλλαγών κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Wall Street. Μόλις 67 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από τις 20.000. Ισχυρά τα macro στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 52 εβδομάδων το πετρέλαιο.

Περιορισμένο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο έπιασε υψηλό 12 ετών καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 98,2 μονάδες από 93,8 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2004.

Επιπλέον οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο «εκτινάχθηκαν» 5,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 16,5% σε σχέση με πέρυσι.

«Η λέξη της ημέρας είναι «διακοπές» κάτι το οποίο έχει επικρατήσει όλη την εβδομάδα. Ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε και οι διακυμάνσεις ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της LEK Securities, Franc Davis.

Νωρίτερα ο αναλυτής της 50 Park Investment, Adam Sarhan, σημείωνε: «Ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να επισκεφτεί τη Wall Street προκειμένου ο Dow Jones να πιάσει τις 20.000 μονάδες. Αν δεν την επισκεφτεί σήμερα τότε είναι πολύ πιθανό να την επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα».

Στο μεταξύ, ήπια ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό 52 εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% στα 53,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ για τρίτη διαδοχική ημέρα. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,1% στο 1,0451 από 1,0438 την προηγούμενη μέρα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι «το δολάριο κρατά δυνάμεις για το 2017».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,07% ή 14 μονάδων στις 19.933, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 2.263 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 5.462 μονάδες.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για τον βιομηχανικό δείκτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.133 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,3%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v