Οικονομικές ανησυχίες & AIG ”γκρέμισαν” τη Wall

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν πάνω από 2,5%, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την οικονομία και των ισχνών αποτελεσμάτων των AIG και Dell. Σημαντική πτώση και στις ευρωαγορές.

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα η Wall Street, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας αλλά και τα ισχνά αποτελέσματα των AIG και Dell, με τους βασικούς δείκτες να συνεχίζουν την χθεσινή πτωτική τους κίνηση και να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη διόρθωση που σημείωσε η αγορά ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης και ειδικότερα μετά την ανακοίνωση της ανόδου μόλις κατά 0,6% που εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του 2007, για να ενταθεί σήμερα λόγω των ισχνών μακροοικονομικών στοιχείων αλλά και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των AIG και Dell.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 70,8 από 78,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκε και ο δείκτης PMI για την περιοχή του Σικάγο.

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 0,4% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες ενώ βελτίωση κατά 0,3% εμφάνισαν και τα καταναλωτικά εισοδήματα τον ίδιο μήνα, κάτι όμως που δεν βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος καθώς τον Ιανουάριο ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3%, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές ακυρώνει ουσιαστικά τις παραπάνω αυξήσεις.

Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν δύο σημαντικές εταιρίες και συγκεκριμένα οι AIG και Dell, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Έτσι, ο Dow Jones κατρακύλησε σήμερα 316 μονάδες ή 2,51%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 12.266,39 μονάδες, με αποτέλεσμα οι απώλειές του σε μηνιαία βάση να ανέλθουν στο 3%.

Πτώση 2,58% σημείωσε ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε στις 2.271,48 μονάδες, με την μηνιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο -5% και τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 14,4%.

Τέλος, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 1.330,64 μονάδες, με πτώση 2,71% για την ημέρα και 3,5% για τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,26 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 6 προς 1. Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Sprint Nextel Corporation, EMC Corporation και Motorola.

Στο Nasdaq οι συναλλαγές έφτασαν τα 2,04 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Dell και Cisco.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρές απώλειες 6,6% εμφάνισε ο τίτλος της American International Group, η οποία στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο εμφάνισε ζημίες ύψους 5,29 δισ. δολαρίων, τις υψηλότερες στα 90 χρόνια λειτουργίας της.

Πτώση 5,6% κατέγραψε επίσης ο τίτλος της Ambac, μετά τα δημοσιεύματα ότι το σχέδιο διάσωσης της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων από ομάδα μεγάλων τραπεζών βρίσκει εμπόδια.

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε και ο τίτλος της Dell, μετά την ανακοίνωση πτώσης 6% στην κερδοφορία τέταρτου οικονομικού τριμήνου, ενώ πτώση της τάξης του 17% κατέγραψε η μετοχή της χρηματιστηριακής εταιρίας MF Global, μετά την αποκάλυψη ότι έχει επιβαρυνθεί με ζημιές 140 εκατ. δολαρίων από μη εγκεκριμένες συναλλαγές σε παράγωγα συμβόλαια σιταριού.

Το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 4,83%, στα 43,59 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 3,27%, στα 10,93 δολάρια. Υποχώρηση 2,11% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 13,89 δολάρια, ενώ αμετάβλητο στα 0,21 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, το συμβόλαιο Απριλίου του light crude oil αφού κινήθηκε υψηλότερα μέχρι και τα 103,5 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε στη συνέχεια για να κλείσει τελικά στα 101,63 δολάρια, με απώλειες της τάξης του 1%. Αντίθετα, νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του χρυσού, με το συμβόλαιο Απριλίου να ολοκληρώνει στα 975 δολάρια η ουγκιά, με κέρδη 0,78%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,36% και ολοκλήρωσε στις 5.884,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,67% και έκλεισε στις 6.748,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,53% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.790,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v