«Πέταξε» πάνω από τις 24.000 μονάδες ο Dow Jones

Με «άλμα» 332 μονάδων o Dow Jones πέρασε πάνω από το φράγμα των 24.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του. Νέο ρεκόρ για τον S&P. Ανέκαμψε ο Nasdaq από το sell-off της Τετάρτης. Στο επίκεντρο η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Πέταξε» πάνω από τις 24.000 μονάδες ο Dow Jones

Ισχυρή άνοδο και νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι Dow Jones και S&P εν αναμονή της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, η Γερουσία καλείται να ψηφίσει σήμερα τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ. Σύμφωνα με το Marketwatch κάποιοι γερουσιαστές θα ήθελαν τον εταιρικό φόρο στο 21% ή στο 22% αντί για 20% ώστε να καλύψουν φοροαπαλλαγές σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Σε περίπτωση που η φορολογική μεταρρύθμιση περάσει από τη Γερουσία, το οποίο θεωρείται αρκετά πιθανό μετά τη στήριξη του γερουσιαστή John McCain, τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό νομοσχέδιο που θα συμβιβάζει τις διαφορές μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι μια σημαντική διαφορά των δύο σωμάτων είναι ο χρόνος εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, σε ανοδικό κανάλι παρέμειναν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές μετά τη δήλωση του νέου επικεφαλής της Fed, Jerome Powell ότι «οι κανόνες του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι αρκετά αυστηροί και θα πρέπει να χαλαρώσουν προκειμένου να ελαφρύνει το φορτίο για τις τράπεζες».

Ενδεικτικά, οι μετοχές των Bank of America και Citigroup ενισχύθηκαν 0,5% και 0,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ανέκαμψε ο τεχνολογικός κλάδος στον απόηχο των ισχυρών χθεσινών πιέσεων που είχαν οδηγήσει τον Nasdaq σε βουτιά 1,25%.

Η μετοχές των Amazon και Facebook σημείωσαν άνοδο 1,3% και 1,1% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οριακά ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να επεκτείνουν έως τα τέλη του 2018 τις περικοπές στην παραγωγή αργού. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 57,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,38% ή 332 μονάδων στις 24.272, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,82% στις 2.647 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 6.873 μονάδες.

Στον μήνα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 3,6%, ο S&P 2,7% και ο Nasdaq 2%. Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος ήταν ο όγδοος κερδοφόρος μήνας για τους Dow Jones και S&P.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,9%) και Goldman Sachs (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,1%) και Wal-Mart (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1904 δολ. από 1,1850 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.276 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,42%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v