Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών στη Wall Street

Εβδομαδιαία πτώση 5,2% σημείωσαν οι Dow Jones και S&P παρά τη δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πάνω από 1.000 μονάδες το εύρος διακύμανσης του βιομηχανικού δείκτη. Εβδομαδιαία "βουτιά" 10% για το πετρέλαιο.

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών στη Wall Street

Η ισχυρή άνοδος της Wall Street οδήγησε τους Dow Jones και S&P εκτός περιοχής διόρθωσης.

«Μόλις κινηθήκαμε πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών του S&P, είδαμε να ενεργοποιούνται κάποιες εντολές από αλγοριθμικά προγράμματα», παρατήρησε ο Jeremy Klein της FBN Securities.

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,38% ή 330 μονάδων στις 24.190, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,49% στις 2.619 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,44% στις 6.874 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης και ο S&P«βούλιαξαν» 5,2%, και ο Nasdaq 5,1%. 

Χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα καθώς ο Dow Jones ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άνοδο 300 μονάδων, υποχώρησε αργότερα έως και 450 μονάδες για να κλείσει τελικά κοντά στο υψηλό ημέρας με κέρδη 330 μονάδων.

Αντίστοιχα με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε και ο δείκτης φόβου VIX. Από το χαμηλό ημέρας των 29 μονάδων έφτασε να εκτοξεύεται στις 41 μονάδες για να διαμορφωθεί στο τέλος στις 29,62 μονάδες με πτώση 11,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστάτωση στις αγορές ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή όταν ο Dow Jones έχασε 666 μονάδες μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης που πυροδότησαν ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Την Δευτέρα ο Dow έχασε 1175 μονάδες μετά την άνοδο στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σε υψηλό τεσσάρων ετών ενώ χθες ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 1000 μονάδες σε ένα δραματικό sell οff που ξεκίνησε περίπου στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει την ώρα που η νομισματική χαλάρωση βαίνει προς το τέλος της. Από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης αυτή είναι η πρώτη διόρθωση 10% στη Wall Street που δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη πτώση στα επιτόκια», σχολίασε ο Jim Bianco της Bianco Research.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ψήφιση του διετή προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση των αμυντικών και εγχώριων δαπανών κατά εκατοντάδες δις. δολάρια. Η ψήφιση του προϋπολογισμού τερμάτισε το σύντομο «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η Moody’s προειδοποίησε ότι το σταθερό πιστωτικό προφίλ των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί καθοδικές πιέσεις μακροπρόθεσμα, λόγω της «σημαντικής» δημοσιονομικής επιδείνωσης και την διεύρυνση του ομοσπονδιακού ελλείμματος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών σημείωσε η τιμή του πετρελαίου που έφτασε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 59 δολάρια για πρώτη φορά το 2018. Σήμερα το αργό WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,2% στα 59,20 δολάρια και στην εβδομάδα «βούλιαξε σχεδόν 10%.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1319 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε μόλις 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2234 από 1,2245 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v