Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Μικρή υποχώρηση-ανάσα μετά τα ράλι

Ήπιες καθοδικές τάσεις ενόψει των αργιών του Πάσχα και μετά τα συνεχή ρεκόρ των προηγούμενων ημερών. Διορθώσεις στον αστερισμό των επόμενων κινήσεων της Fed. Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων, άνοδος για αργό και χρυσό.

Wall Street: Μικρή υποχώρηση-ανάσα μετά τα ράλι

Ελαφρά διολίσθηση καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές σήμερα τη Δευτέρα, στο άνοιγμα μιας βραχύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας ενόψει καθολικού Πάσχα, και σε μια ανάσα των αγορών από το ράλι που έφερε εκ νέου τη Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,24% στις 39.381 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,23% στις 5.222 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 0,32% στις 16.376 μονάδες.

Η αγορά ωστόσο οδεύει προς τον πέμπτο συνεχή μήνα κερδών, με τους βασικούς δείκτες σε τροχιά υψηλών όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα. Ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο περίπου 2,3%, ενώ ο Dow κέρδισε λίγο λιγότερο από το +2%, στην καλύτερη εβδομάδα του από τον Δεκέμβριο, πλησιάζοντας το επίπεδο των 40.000 μονάδων. Ο Nasdaq, εν τω μεταξύ, έκανε άλμα περίπου 2,9%.

Αυτά τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από τα τελευταία σχόλια της Fed που διατήρησαν το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων για φέτος, καθώς και από τον συνεχή επενδυτικό ενθουσιασμό για τις μετοχές τεχνολογίας που απορρέει από τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη. Το συνολικό επενδυτικό κλίμα παραμένει πάνω από τον ιστορικό του μέσο όρο, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα (American Association of Individual Investors Sentiment Survey), αντανακλώντας την επίμονη αισιοδοξία της αγοράς. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές φοβούνται τον πιθανό αντίκτυπο από ένα υπερβολικά παρατεταμένο ράλι όπως και από τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μακρό χρονικό διάστημα.

«Η εξέταση των επιτοκιακών κύκλων της Fed από τη δεκαετία του 1970 υποδεικνύει ότι, γενικά, οι επενδυτές έχουν πιο πολλούς λόγους να φοβηθούν περισσότερα από την πρώτη μείωση επιτοκίων παρά από την παύση, όταν δηλαδή η κεντρική τράπεζα σταματά τη σύσφιξη αλλά και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη νομισματική χαλάρωση», σημειώνει ο αναλυτής Ryan Grabinksiη της Strategas Securities. 

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Φεβρουαρίου, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, που δημοσιεύεται στο τέλος της εβδομάδας. Η αντίδραση της αγοράς, ωστόσο θα καθοριστεί την επόμενη Δευτέρα, δεδομένης την αργία της Μεγάλης Παρασκευής στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing σημειώνει άνοδο 2,1% μετά την ανακοίνωση μιας ευρείας αλλαγής εταιρικής ηγεσίας, εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων ελέγχων και πληγμάτων στη φήμη της σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών της.

Παράλληλα, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύονται κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 1,2% στα 81,64 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,8% στα 2.177 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,23% έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v