Το deal HP-EDS και το πετρέλαιο ώθησαν τη Wall

Η είδηση ότι η HP βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της EDS, η θετική αναθεώρηση των μεγεθών τριμήνου από την MBIA και η υποχώρηση του αργού ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η είδηση ότι η Hewlett Packard βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της EDS, η θετική αναθεώρηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της MBIA και η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, μετά την είδηση ότι η εταιρία ασφάλισης ομολόγων MBIA προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των αποτελεσμάτων της κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2008.

Η εταιρία με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της προχώρησε σε διόρθωση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα οποία αναφέρει ότι διαμορφώθηκαν στα 711,4 εκατ. δολάρια έναντι 741,7 εκατ. δολαρίων που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Με βάση την αρχική ανακοίνωση της εταιρίας, νωρίτερα σήμερα, είχε σημειώσει στο α΄ τρίμηνο του 2008 ζημιές 2,4 δισ. δολαρίων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εντάθηκε στη συνέχεια με αφορμή δημοσίευμα που θέλει την Hewlett Packard να βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της Electronic Data Systems Corp. έναντι τιμήματος έως 13 δισ. δολάρια.

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλε βέβαια και η υποχώρηση που κατέγραψε η πετρελαϊκή τιμή. Σημειώνεται ότι τα futures του αργού παράδοσης Ιουνίου, αφού κατέγραψαν στα μέσα περίπου της συνεδρίασης νέο ρεκόρ στα 126,40 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησαν στη συνεχεία κάτω από τα 126 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 124,10 δολάρια με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 1,5%.

Έτσι, ο Dow Jones που καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, έκλεισε στις 12.876,31 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,02%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,76% και ολοκλήρωσε στις 2.488,49 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,10% και διαμορφώθηκε στις 1.403,58 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 700 εκατ. τεμάχια με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1. Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Clear Channel Communications, iShares:Russ 2000, Pfizer και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,25 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 2 προς 1. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Yahoo!, Cisco και Intel.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της MBIA, μετά την ανακοίνωση διόρθωσης των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, καθώς και η μετοχή της HSBC, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ τριμήνου καλύτερα αυτών της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές της Caterpillar και Wall Mart, ενώ σημαντικά ενισχυμένη έκλεισε και η μετοχή της Research in Motion Ltd., μετά την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου κινητού τηλεφώνου.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 3,09%, στα 11,00 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,61%, στα 15,82 δολάρια. Κέρδη 1,55% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44 δολάρια.

Κέρδη, αν και μικρότερα από αυτά της αμερικανικής αγοράς, κατέγραψαν και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, ωθούμενες από τα σενάρια για εξαγορές στον κλάδο λιανικής της Βρετανίας και τις εκτιμήσεις για βελτίωση των προοπτικών των εταιριών ενέργειας μετά την ανακάλυψη πετρελαϊκού πεδίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 0,26% υψηλότερα και έκλεισε στις 6.220,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 7.035,95 μονάδες, με κέρδη 0,47%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 4.976,21 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v