Πετρέλαιο και Λιβύη πιέζουν τη Wall Street

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων στην Λιβύη ασκεί σημαντικές πιέσεις για μια ακόμη συνεδρίαση στην Wall Street. Απογοήτευσαν οι προβλέψεις Η-Ρ. Πτώση ευρωαγορών.

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων στην Λιβύη ασκεί σημαντικές πιέσεις για μια ακόμη συνεδρίαση στην Wall Street. Την πτώση επιτείνουν οι δυσμενείς προβλέψεις Η-Ρ.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,74% στις 12.122 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,84% στις 1.304 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,52% στις 2.714 μονάδες.

Ο δείκτης των αμερικανικών blue-chips διολίσθησε 1,44% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι πολιτικές αναταραχές στην πετρελαϊκά πλούσια Λιβύη και άλλες καίριες οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Η τιμή του πετρελαίου αποκομίζει επιπλέον κέρδη και το συμβόλαιο του Brent ενισχύεται 1,12 δολ. στα 106,90 δολ. ανά βαρέλι στο Λονδίνο, έχοντας αγγίξει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 107,5 δολ. ανά βαρέλι. Στην Νέα Υόρκη το συμβόλαιο του WTI κοντεύει τα 98 δολάρια.

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου προκύπτει σε μια περίοδο που ήδη πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν άνοδο τιμών και θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια.

Η προοπτική του πληθωρισμού συγκρατεί τις επενδυτικές διαθέσεις και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχωρησε σήμερα ακόμη χαμηλότερα από το υψηλό 30 μηνών της περασμένης εβδομάδας.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,22% στις 5.924 μονάδες, ο DAX 1,69% στις 7.195 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,92% στις 4.013 μονάδες.

Στην Wall Street, η μετοχή της Hewlett-Packard αντιδρά με βουτιά 11% σχεδόν καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός έκανε απογοητευτική πρόβλεψη για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Η μετοχή της Garmin υποχωρεί 7% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Η Apple βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, καθώς πραγματοποιεί την ετήσια γενική συνέλευσή της.

Από το πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η Enterprise Products Partners έκανε προσφορά αγοράς της Duncan Energy Partners.

Από το στατιστικό πεδίο, ανακοινώθηκε ανέλπιστη αύξηση 2,8% στις μεταπωλήσεις κατοικιών Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v