Ανάπαυση στην Wall μετά τις αναρριχήσεις

Διορθωτική εικόνα μετά το χθεσινό ράλι τιμών που χάρισε 500 μον. στον Dow, επικρατεί στην Wall. Ευχάριστη έκπληξη από την μεταποίηση, πιέσεις στις τράπεζες λόγω προσφυγής για τους πλειστηριασμούς. Ρευστοποιήσεις ευρωαγορών.

Διορθωτική εικόνα μετά το χθεσινό ράλι τιμών που "χάρισε" σχεδόν 500 μονάδες στον δείκτη Dow, επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 11.991 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,41% στις 1.242 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώνεται πρακτικώς αμετάβλητος στις 2.620 μονάδες.

Οι πτωτικές μετοχές είναι ελαφρώς περισσότερες από τις κερδισμένες στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 315 εκατ. μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Σημαντικές πιέσεις επικρατούν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελέας της Μασαχουσέητς κατέθεσε προσφυγή εναντίον μεγάλων τραπεζών, κατηγορώντας τις για «παράνομες και αθέμιτες» πρακτικές στις διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων.

Οι μετοχές των τραπεζών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγής αντιδρούν με πτώση, με την Bank of America να υποχωρεί 1,65% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την Wells Fargo 0,93%, την J.P. Morgan Chase 2,6% και την Citigroup 2,6.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις από τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, όπου εμφανίστηκε ελαφρά αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού, στον απόηχο της θεαματικής χθεσινής παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.

Η απόφαση της αμερικανικής Fed να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για την βελτίωση της δολαριακής ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης, προκάλεσε ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 4,2%, την μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2009.

Σήμερα, οι αγορές αφομοιώνουν κυρίως τα μεγέθη για την μεταποίηση, που έδειξαν ανησυχητική συρρίκνωση της παραγωγής σε Κίνα και Ευρώπη, αλλά επεφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη για τα αμερικανικά εργοστάσια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης PMI της Κίνας συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε με το μεγαλύτερο ποσοστό σε 28 μήνες

Αντιθέτως, ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε περισσότερο απ’όσο αναμενόταν και διαμορφώθηκε στο 52,7 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον 28ο μήνα που ο δείκτης παραμένει πάνω από το 50, το οποίο αποτελεί το «όριο» ανάμεσα στην ανάπτυξη και την συρρίκνωση του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, ικανοποιητικά μεγέθη πωλήσεων ανακοίνωσαν για τον Νοέμβριο οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, χάρη στις πωλήσεις ρεκόρ του τριήμερου της Μαύρης Παρασκευής, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για το εμπόριο στο σύνολο της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης National Retail Federation, αριθμός ρεκόρ καταναλωτών (226 εκατομμύρια) βγήκαν για ψώνια στο 3ήμερο, δαπανώντας κατά μέσο όρο 400 δολάρια (9,3% περισσότερα από πέρσι) και ανεβάζοντας την συνολική δαπάνη στο ρεκόρ των 52,4 δισ. δολ..

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο απ’όσο αναμενόταν, κατά 6.000, την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν 402.000 νέοι άνεργοι.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την αυριανή ανακοίνωση για το ποσοστό της ανεργίας Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη, η ισπανική κυβέρνηση πώλησε με επιτυχία ομόλογα ύψους 3,75 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Γαλλίας μειώθηκε.

Οι εξελίξεις ήταν ευνοϊκές, αλλά οι βασικοί δείκτες έκλεισαν πτωτικά εξαιτίας ρευστοποιήσεων κερδών μετά το δυναμικό ράλι τιμών της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,29% χαμηλότερα στις 5.489 μονάδες, ο DAX 0,87% στις 6.036 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,78% στις 3.130 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v