Ευρώ και Κίνα ωθούν την Wall Street

Τονωτικό κοκτέιλ ειδήσεων προσφέρεται σήμερα στην Wall με κύριο συστατικό τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων στην Ευρώπη. Κέρδη για ευρώ, χρυσό πετρέλαιο, άνοδος DAX 1,8%. Βουτιά 6% της Citi.

Τονωτικό κοκτέιλ ειδήσεων προσφέρεται σήμερα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με κύριο συστατικό τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων στην Ευρώπη, ωθώντας τον δείκτη S&P 500 πάνω από τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Η μεγάλη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης στην αμερικανική οικονομία και τα καλά στατιστικά από την Κίνα επίσης συμβάλλουν ευνοϊκά στην επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,98% στις 12.543 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,86% στις 1.301 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 1,12% στις 2.741 μονάδες.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση από την 1η Αυγούστου που ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αγοράς "σπάζει" το φράγμα των 1.300 μονάδων. Η Wall Street δεν λειτούργησε χθες λόγω αργίας.

Τρεις μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις πρωινές συναλλαγές περί τις 217 εκατομμύρια μετοχές.

Μικτή είναι η εικόνα από το μέτωπο των τραπεζικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, με την Citigroup να αντιδρά με βουτιά 6% στα απογοητευτικά κέρδη που ανακοίνωσε αλλά την Wells Fargo να κερδίζει 1% και πλέον μετά την αναρρίχηση των κερδών της σε επίπεδα ρεκόρ.

Μεγάλη στήριξη προσφέρει η ανακοίνωση ότι ο δείκτης μεταποίησης Empire βελτιώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 13,5 στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 10 μηνών.

Ευνοϊκή είναι η επίδραση και των κινεζικών στατιστικών στοιχείων, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε 8,9% στο δ΄ τρίμηνο, υποδεικνύοντας σταθερό χαμήλωμα ταχύτητας και όχι ανώμαλη προσγείωση. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Σαγκάη έκλεισε με αναρρίχηση 4%.

Την Παρασκευή η J.P. Morgan Chase είχε ανακοινώσει μείωση κερδών 23% ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κοινοποιήσουν τα μεγέθη τους και οι Goldman Sachs, Bank of America και American Express.

Οι επιτυχημένες δημοπρασίες εντόκων και ομολόγων από την Ισπανία, την Ελλάδα αλλά και το EFSF καθώς και η αναρρίχηση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στην Γερμανία, στήριξαν σε πειστική ανάκαμψη τους βασικούς δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 5.694 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,82% στις 6.333 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,4% στις 3.270 μονάδες.

Ανοδικά κινείται και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Το ευρώ ενισχύεται 0,58% στα 1,2742 δολάρια αυτή την ώρα.

Θετικά πρόσημα επικρατούν στις αγορές των πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 1,86% στα 1.661 δολάρια ανά ουγκιά.

Το πετρέλαιο αποκομίζει κέρδη 1,69% στα 100,37 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη, αντιδρώντας με άνοδο στον «στόχο» της Σαουδικής Αραβίας για τιμές περί τα 100 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v