Στήριξη εξ Ανατολής στην Wall Street

Ο νέος κύκλος ρευστότητας από την Ιαπωνία και τα καλά αμερικανικά στατιστικά λειτουργούν ευνοϊκά για την Wall Street, αν και η βουτιά του πετρελαίου και των ενεργειακών κλάδων συγκρατεί τους δείκτες.

Ο νέος κύκλος παροχής ρευστότητας από την Ιαπωνία και τα καλά αμερικανικά στατιστικά λειτουργούν ευνοϊκά για την Wall Street, αν και η βουτιά του πετρελαίου και των ενεργειακών κλάδων συγκρατεί τους δείκτες.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την συνεδρίαση με ήπια άνοδο, που επιταχύνθηκε μετά την ανακοίνωση μεγάλης αύξησης στις μεταπωλήσεις κατοικιών.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,32% στις 13.608 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,25% στις 1.464 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,13% υψηλότερα στις 3.182 μονάδες.

Η μεγάλη είδηση της ημέρας προήλθε από την Ιαπωνία. Λίγες ημέρες μετά την ανακοινωση της αμερικανικης Federal Reserve ότι θα ξεκινήσει τρίτο κύκλο «ποσοτικής χαλάρωσης» η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι θα παράσχει πρόσθετη στήριξη στην ιαπωνική οικονομία που επιβραδύνεται, αυξάνοντας το μέγεθος των αγορών ομολόγων κατά 10 τρισ. γεν στο σύνολο των 80 τρισ. γεν

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ράλι τιμών στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Τόκιο.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις παροδικές πιέσεις που προκάλεσαν το μεσημέρι οι γερμανικές «ενστάσεις» στις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τραπεζική εποπτεία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,34% στις 5.888 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,59% στις 7.391 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,55% υψηλότερα στις 3.532 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις κινήσεις στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, που σήμερα εμφανίζουν πτώση στα yields μετά την χθεσινή άνοδο.

Από το μέτωπο των οικονομικών στοιχείων στην Wall Street, ανακοινώθηκε ότι οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 2,3% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 1,1% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Τον Ιούλιο οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών είχαν μειωθεί 1,1% αλλά οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών είχαν εκτιναχθεί 6,7%.

Τα χρηματιστηριακά κέρδη επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 7,8% τον Αύγουστο στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το +2% περίπου που περίμεναν οι αναλυτές.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα επικρατεί στην μετοχή της Microsoft Corp. που ανακοίνωσε σχέδιο αύξησης του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 15% στα 23 σεντς.

Η General Mills ανακοίνωσε αύξηση κερδών 35%.

Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken N.V. κερδίζει 1,5% καθώς έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση πλήρους ελέγχου της Asia Pacific Breweries Ltd.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου συνεχίζει να υποχωρεί μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή για να μειωθούν οι τιμές. Το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού υποχωρεί 3% στα 92,40 δολ. ανά βαρέλι.

Στην πτώση του μαύρου χρυσού συνέβαλλε και η ανακοίνωση μεγάλης αύξησης στα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του χρυσού αντίθετα κερδίζει 3 δολ. στα 1.773 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v