Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς, οδήγησαν σε υψηλό 2 εβδομάδων το χρηματιστήριο της ΝΥ. Στο επίκεντρο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κλειστή την Πέμπτη η Wall Street.

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η ανακοίνωση της εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς οδήγησαν σε άνοδο το χρηματιστήριο της ΝΥ. Στο επίκεντρο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κλειστή την Πέμπτη η Wall λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών".

Αναλυτικά, μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις περιορίστηκαν μόλις στις 410.000 έναντι 471.000 προηγουμένως ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση στις 418.000 αιτήσεις.

Επιπλέον ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το Νοέμβριο στις 82,7 μονάδες έναντι 84,9 σύμφωνα με προηγούμενη μέτρηση. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν η αναθεώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να μην πέσει κάτω από τις 84 μονάδες.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εξελίξεις αναφορικά με την απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο αναλυτής της Plante Moran Financial Advisors, Jim Baird, «Αυτή την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε έναν περισσότερο αισιόδοξο τόνο μετά τις δηλώσεις Obama για δυνατότητα αποφυγής της αυτόματης περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων στον προϋπολογισμό του 2013.»

Στη Μέση Ανατολή, η ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall με την τιμή του πετρελαίου να περιορίζει αισθητά τα κέρδη του.

Στην Ευρώπη, μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ακόμη και το πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, μέχρι το 2014. Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της ανέφερε το ενδεχόμενο επέκτασης των εγγυήσεων από τον EFSF κατά 10 δισ. ευρώ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Heart Ware International, διολίσθησε μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την Wells Fargo σε "hold" από "οutperform".

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 87,53 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.728 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 2,4% στα 2,19 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,75% στα 22,55 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,06%, στις 12.788,51 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,07% κλείνοντας στις 1.387,82 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,02% στις 2.916,68 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη, η αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup την Πέμπτη τελικά δεν τρόμαξε τους επενδυτές. Προβληματισμός από την προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ότι δε θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2012.

Αναλυτικά, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε οριακά 0,07% στις 5.752 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε ανοδικά 0,17% στις 7.185 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα 0,43% στις 3.477 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v