Ηπια διόρθωση Wall μετά το ανοδικό σερί

Διορθώνει ο Dow μετά τα τριψήφια κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε υψηλό 19 μηνών οι ευρωαγορές, στο 1,33$ το ευρώ, βουτιά στα yields του Νότου. Ελπίδες για "πρωτοχρονιάτικο ράλι."

Σταθεροποιητική εικόνα εμφανίζει η Wall μετά τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με το βλέμμα επικεντρωμένο στις συνομιλίες για τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Οι ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και οι ευνοϊκές εξελίξεις όσον αφορά τις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος δημιούργησαν ευνοϊκό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα yields στα ελληνικά ομόλογα να διολισθαίνουν σε πολύμηνα χαμηλά και το ευρώ να εκτινάσσεται πάνω από το 1,33 σε σχέση με το δολάριο.

Η δήλωση όμως από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα θέσει βέτο στο «Plan B" του επικεφαλής της βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αφαίρεσε τα αρχικά κέρδη και δημιουργεί διορθωτική εικόνα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Έτσι, μετά από δύο συνεδριάσεις με τριψήφια κέρδη ο δείκτης Dow Jones κινείται διορθωτικά στις 13.337 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,12% υψηλότερα στις 1.445 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,08% στις 3.057 μονάδες.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο δείκτης S&P 500 είχε υπερ-απόδοση, χάρη κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, ορισμένες των οποίων όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley κλείνουν την εβδομάδα με ανάκαμψη περίπου 10%.

Το θετικό κλίμα πάντως των τελευταίων συνεδριάσεων, ενισχύει τις ελπίδες ότι θα εκδηλωθεί φέτος το παραδοσιακό "πρωτοχρονιάτικο ράλι" τιμών, το ράλι του Santa Claus όπως αποκαλείται στην Wall, που χαρακτηρίζει συχνά την περίοδο πριν την λήξη του έτους. 

Η στατιστική ανακοίνωση της ημέρας από τις ΗΠΑ ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες. Ανακοινώθηκε ότι οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, μετά την μεγάλη αύξηση του προηγούμενου μήνα. Οι ανεγέρσεις μειώθηκαν 3% στις 861.000 (στο 12μηνο) ενώ οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν 3,6%.

Νωρίτερα στην Γερμανία ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς άγγιξε το 102,4.

Πολύ ευνοϊκός είναι ο αντίκτυπος της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που απομακρύνει αισθητά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ευρεία άνοδο και το ευρώ εκτινάχθηκε, ενώ τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα της ευρω-περιφέρειας διολίσθησαν σε πολύμηνα χαμηλά.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 5.962 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,2% στις 7.669 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,45% υψηλότερα στις 3.665 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,43% κι έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 19 μηνών.

Οι διεθνείς μετοχές, όπως αποτυπώνονται στον παγκόσμιο δείκτη MSCI, κινούνται σε υψηλό 17 μηνών.

Οι συνομιλίες για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Χθες στην Wall Street ο δείκτης Dow Jones απεκόμισε τριψήφια κέρδη επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς υπάρχουν καλές ενδείξεις για πρόοδο στις επαφές των Αμερικανών αξιωματούχων.

Το καλό χρηματιστηριακό κλίμα εκδηλώθηκε και στις ασιατικές αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο χρυσός κερδίζει 1 δολ. στα 1.672 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο ενισχύεται 1,8% στα 89,51 δολ. ανά βαρέλι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v