Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Συντήρηση δυνάμεων στα υψηλά 5ετίας

Σταθεροποιητικές τάσεις στα υψηλά 5ετίας επικρατούν στην Wall Street. Θετική επίδραση από τα στατιστικά μεγέθη αλλά και τις επιχειρηματικές εξελίξεις γύρω από Deere, Comcast, Vodafone. "Πράσινες" οι ευρωαγορές.

Ηπια άνοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με θετική επίδραση από τις στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας αλλά και πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις από Deere, Comcast και Vodafone.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,33% στις 13.973, ο δείκτης S&P κερδίζει 0,04% στις 1.520 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,11% στις 3.190 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης S&P 500 έφτασε στις 1.523 μονάδες, που είναι το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τον Νοέμβριο 2007.

Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου Obama προς το έθνος δεν πρόσφερε πολλές ενδείξεις για την κατεύθυνση των συνομιλιών όσον αφορά την προσπάθεια αποφυγής αυτόματων περικοπών δαπανών από την 1η Μαρτίου. Η Wall Street πάντως γενικότερα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανότητα επιβολής των αυτόματων περικοπών 85 δισ. δολ. που θα πλήξουν κυρίως τον αμυντικό τομέα.

Ο δείκτης Dow ενισχύθηκε χθες 0,3% κι έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών.

Από το στατιστικό μέτωπο, η κύρια είδηση αφορά τις λιανικές πωλήσεις, που έμειναν πρακτικώς αμετάβλητες τον Ιανουάριο, καθώς οι αυξήσεις στους εργοδοτικούς φόρους μισθοδοσίας και στις τιμές της βενζίνης προκάλεσαν υπαναχώρηση των καταναλωτών. Η αύξηση 0,1% που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,8% του δείκτη. Τον Δεκέμβριο οι τιμές εισαγωγών είχαν μειωθεί 0,1%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η αγορά αντιδρά στα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Deere (+0,8%) και άλλων επιχειρήσεων που ανακοινώνουν Q4, όπως η Western Union.

Η μετοχή της Comcast Corp. εκτινάσσεται 8% στην ανακοίνωση πλήρους εξαγοράς της NBCUniversal.

Ο τίτλος της Vodafone Group στην Νέα Υόρκη υποχωρεί 2% μετά την φήμη ότι μελετά προσφορά εξαγοράς των γερμανικών καλωδιακών δικτύων Kabel Deutschland AG.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές έκλεισαν με άνοδο, με τον βασικό δείκτη στην Αυστραλία στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών. Πολλές ασιατικές αγορές παραμένουν κλειστές για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από μεμονωμένες επιχειρηματικές ανακοινώσεις, όπως της Heineken και της Total που είχαν ιδιαίτερα καλή υποδοχή.

Τα καλά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης καθιέρωσαν την ανοδική τάση το μεσημέρι και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,33% ενισχυμένος στις 6.359 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,68% στις 7.712 μονάδες, ενώ ο CAC 0,34% υψηλότερα στις 3.699 μονάδες.

Το δολάριο υποχωρεί, αλλά αυτό δεν βοηθά τον χρυσό, που χάνει 4 δολάρια περίπου στα 1.646 δολ. ανά ουγκιά.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί ανεπαίσθητα στα 97,46 δολ. ανά βαρέλι, μετά την δήλωση της ΙΕΑ ότι έχει επιφυλάξεις για την ανάπτυξη της διεθνούς πετρελαϊκής ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v