Boυτιά στη Wall Street την τρίτη μέρα του shutdown

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές στη Wall, καθώς το «λουκέτο» σε κυβερνητικές υπηρεσίες διανύει την 3η ημέρα. Αρχίζουν να φαίνονται και οι εταιρικές επιπτώσεις. Σε υψηλό 8 μηνών το ευρώ. Διολισθαίνει πάνω από 2% η μετοχή της Tesla.

Boυτιά στη Wall Street την τρίτη μέρα του shutdown

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς το «λουκέτο» σε κυβερνητικές υπηρεσίες διανύει την 3η ημέρα και ενώ ο ISM υπηρεσιών υποχώρησε σημαντικά το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Dow Jones διολισθαίνει 1,20% στις 14,951 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,35% στις 1.671 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,60% χαμηλότερα στις 3.754 μονάδες.

Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama και των ηγετών του Κογκρέσου έληξε χθες βράδυ χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Οι επενδυτές ελπίζουν να ακούσουν την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει την πιθανότητα να τραβήξει η κωλυσιεργία και την άλλη εβδομάδα.

Εξαιτίας της μερικής διακοπής λειτουργίας υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι πιθανό να μην εκδοθούν ορισμένα οικονομικά μεγέθη, όπως για την ανεργία αύριο, αλλά πάντως σήμερα κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον αριθμό των νέων ανέργων.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1.000 την περασμένη εβδομάδα καθώς στα ταμεία εμφανίστηκαν 308.000 νέοι άνεργοι.

Ο κλάδος υπηρεσιών της αμερικάνικης οικονομίας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Institute for Supply Management.O δείκτης ISM μειώθηκε στις 54,4 μονάδες, από 58,6 μονάδες τον Αύγουστο, όταν και είχε αναρριχηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 57 μονάδες.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν ευνοϊκά στοιχεία για τους κλάδους μεταποίησης στην Κίνα, όπου ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης ανήλθε σε υψηλό 6 μηνών αλλά και στην Ευρώπη, όπου ο ΡΜΙ ανήλθε σε υψηλο 28 μηνων.

Τα μεγέθη στηρίζουν σε ήπια ανοδική τάση τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να ξεπερνά το 1,36, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ μηνών. 

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 0,13% στα 1.318 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο καταγράφει πτώση 0,76% στα 103,31 δολάρια το βαρέλι. 

Από το αμερικανικό επιχειρηματικό μέτωπο, η Constellation Brands ενισχύεται 1,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η Tesla Motors διολισθαίνει 2,2% μετά την κυκλοφορία βίντεο στο YouTube που δείχνει ένα Model S να φλέγεται.

Το «λουκέτο» αρχίζει εν τω μεταξύ να έχει και επιχειρηματικές επιπτώσεις, με παράδειγμα την United Technologies, που ανήγγειλε ότι θα υποχρεώσει σε αναγκαστική άδεια 2.000 σε μονάδα κατασκευής ελικοπτέρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v