Η Ουκρανική «σπίθα» δεν τρόμαξε τη Wall Street

Σταθεροποιητικό κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο ουκρανικό μέτωπο. Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη. Πτώση για το χρυσό, που όμως «έσωσε» τα 1.300 δολάρια. Κέρδη για πετρέλαιο και ομόλογα.

Η Ουκρανική «σπίθα» δεν τρόμαξε τη Wall Street

Συνεδρίαση - ασανσέρ στην αμερικανική αγορά, που ξεκίνησε ανοδικά χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, για να γυρίσει σε ισχυρές απώλειες μετά το επεισόδιο στην Ουκρανία και να περιορίσει τις απώλειες στο φινάλε. 

Ο Dow Jones έκλεισε τελικώς με απώλειες 0,3% στις 16.663 μονάδες, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακά τριψήφια κέρδη αλλά και απώλειες. Ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,27% στις 4.465 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 1.955 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 0,7%, ο S&P ενισχύθηκε 1,2% ενώ ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,2%. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, χάρη στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας. Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά μόλις κατά 0,1%.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στο 14,7 τον Αύγουστο μετά τα υψηλά τετραετίας του Ιουλίου. Οι αναλυτές περιμένουν ακόμη την μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε νωρίτερα αύξηση 0,4% στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Ιούλιο. Η εκτίναξη της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 10,1% στο μήνα συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, προβληματισμό προκάλεσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχωρεί στο 79,2 τον Αύγουστο από 81,8 τον προηγούμενο μήνα. 

Το κλίμα χάλασε μετά τα δημοσιεύματα περί θερμού επεισοδίου στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανού εκπροσώπου τύπου, οι δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν μέρος μιας ρωσικής στρατιωτικής μονάδας που βρισκόταν σε ουκρανικό έδαφος.   

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα ότι κλιμακώνει τη διαμάχη, παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου. «Τη νύχτα που μας πέρασε είδαμε μία ρωσική έφοδο (incursion), ένα πέρασμα των συνόρων» δήλωσε ο Ράσμουσεν έπειτα από συνάντηση με τον Δανό υπουργό Αμυνας, αποφεύγοντας προσεκτικά να χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή (invasion). «Αυτό απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μία συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Είναι μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχούς εμπλοκής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Επιστρέφοντας στη Wall, κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Estee Lauder μετά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών σε σχέση με τις προβλέψεις.

Άνοδος άνω του 20% για τον τίτλο της Monster Beverage μετά την ανακοίνωση ότι η Coca Cola απέκτησε μερίδιο 17% στην εταιρία έναντι 2,15 δις. δολαρίων στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας.

Ισχυρά κέρδη και για τον τίτλο της Achillion Pharmaceuticals με υψηλό όγκο, μετά τα θετικά τεστ στο sovaprevir, το πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C.

Έντονες απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές που έχασαν τα πρωινά κέρδη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει τελικώς με απώλειες 1,43% στις 9.093 μονάδες, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 6.689 μονάδες, και τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί 0,75% στις 4.174 μονάδες.

Περιορίστηκαν τελικώς οι απώλειες για το χρυσό, που επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 0,66% στα 1.307 δολάρια την ουγκιά.

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, στα 97,03 ευρώ το βαρέλι. 

Στην αγορά συναλλάγματος το γεν υποχώρησε στην εβδομάδα έναντι του ευρώ και του δολαρίου ενώ η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,3368. 

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε "ασφαλείς λιμένες". Άνοδος 3% για την τιμή του αμερικανικού 10ετούς ενώ κέρδη 4,9% εμφανίζει η τιμή του γερμανικού τίτλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v