Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος και νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να κατακτά ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά το ορόσημο των 2.000 μονάδων. Ώθηση από τις υποσχέσεις της ΕΚΤ αλλά και από το εγχώριο μέτωπο των εξαγορών. Πτώση για χρυσό και πετρέλαιο, σταθεροποιητικά το ευρώ.

Άνοδος και νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street

Πάνω από τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του κινήθηκε ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street, καθώς η αμερικανική αγορά δέχτηκε ώθηση από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ αλλά και από το μέτωπο των εξαγορών. 

Τελικά, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.998 μονάδες με άνοδο 0,48%, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 2001 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε στις 17.077 μονάδες με κέρδη 0,45% ενώ υψηλότερα κατά 0,48% έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq, στις 4.557 μονάδες. 

Αναφορικά με την κίνηση του S&P 500 πάνω από τις 2.000 μονάδες, οι αναλυτές στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για ενθαρρυντική ένδειξη, επισημαίνουν ωστόσο τον χαμηλό όγκο συναλλαγών για εποχιακούς λόγους. Ο Avi Gilburt της ElliotWaveTrader.net κάνει λόγο για κίνηση του δείκτη προς τις 2.050 μονάδες εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, με "κορυφή" του ράλι κοντά στα επίπεδα αυτά. 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για νέα μέτρα στήριξης, εάν χρειαστεί, ενώ τάχθηκε και υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης. 

Η στάση του κεντρικού τραπεζίτη προκάλεσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να κλείνει με άνοδο 1,83% στις 9.510 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 2,10% στις 4.342 μονάδες. Με κέρδη 2,29% έκλεισε το χρηματιστήριο στο Μιλάνο και με άνοδο 1,81% η αγορά της Μαδρίτης ενώ κλειστό παρέμεινε λόγω αργίας το Λονδίνο.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, καθώς ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed ενισχύθηκε στο 0,39 από 0,21 τον Ιούλιο (Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω του μηδενός υποδεικνύει ανάκαμψη).

Στο εταιρικό μέτωπο, η Burger King Worldwide εμφάνισε κέρδη άνω του 18% μετά την φήμη εξαγοράς της καναδέζικης Tim Hortons (+19%).

Εκτίναξη 35% για τον τίτλο της InterMune μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την ελβετική Roche Holding έναντι 8,3 δισ. δολαρίων.

Στις υπόλοιπες αγορές, το ευρώ κινήθηκε σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,32 δολάριο.

Με μικρές απώλειες έκλεισε ο χρυσός, στα 1.278 δολ. ανά ουγκιά (-0,17%). Σε χαμηλότερα επίπεδα και το πετρέλαιο, στα 93,41 δολάρια το βαρέλι. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v