Στο ρυθμό των Q3 τα κέρδη της Wall Street

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, με πρωταγωνίστρια την Microsoft, στηρίζουν σε νέα άνοδο την Wall Street. Η καλύτερη εβδομάδα 1 έτους στις διεθνείς αγορές. Εντονη κινητικότητα στις «μετοχές του Έμπολα». Όλα τα βλέμματα στην ΕΚΤ και την Fed.

Στο ρυθμό των Q3 τα κέρδη της Wall Street

Κλιμακώνεται η αρχικά ήπια άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, χάρη στα καλά αποτελέσματα μεγάλων εισηγμένων αλλά και τις ευνοϊκές ενδείξεις από τα τραπεζικά stress test στην ευρωζώνη.

Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην πολυπληθή Νέα Υόρκη προκάλεσε ανησυχίες και επηρεάζει έντονα –θετικά ή αρνητικά- πολλές μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά στην Wall Street, αλλά τα κέρδη δυνάμωσαν εν συνεχεία και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,52% στις 16.764 μονάδες, ο δείκτης S&P ενισχύεται 0,47% στις 1.960 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,39% στις 4.470 μονάδες.

Η συνεδρίαση παραμένει πλούσια σε επιχειρηματικές ανακοινώσεις τριμήνου, με τα αποτελέσματα των κολοσσών Procter & Gamble Co. και Ford Motor Co. στο πρόγραμμα.

Από το μέτωπο των στατιστικών δεδομένων, ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Το κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην πυκνοκατοικημένη Πόλη της Νέας Υόρκης ασκεί σημαντικές πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές και κλάδους, όπως οι αεροπορικές και ταξιδιωτικές, που αντιδρούν αρνητικά από την περασμένη εβδομάδα που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην αμερικανική ήπειρο.

Αντιθέτως θεαματικά κέρδη αποκομίζουν στην Νέα Υόρκη οι εταιρίες που μέσα αντιμετώπισης του ιού όπως η Lakeland Industries (17%) που κατασκευάζει προστατευτικές φόρμες, η AlphaProTech (+23%) που κατασκευάζει προστατευτικά γυαλιά και η Versar Inc. (14,3%) που ασχολείται με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τις κινητές καραντίνες.

Τα επιτόκια στα μακροπρόθεσμα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων που λειτουργούν ως επενδυτικά «καταφύγια» και το 10ετές yield υποχωρεί στο 2,25% από 2,27%.

Οι επενδυτές τηρούν γενικότερα επιφυλακτικές τάσεις, εν αναμονή της αποκάλυψης των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης για να διαγνώσει την ακριβή κατάστασή τους. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές και ενόψει της τακτικής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Κινητικότητα εμφανίζουν οι πολλές εισηγμένες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου, όπως η Ford Motor, η UPS, η Bristol-Myers Squibb , η Colgate-Palmolive, η Amazon.com (-6%) και η Microsoft (+3,1%).

Τα καλά αποτελέσματα Q3 που ανακοινώθηκαν χθές στήριξαν σε άνοδο τους βασικούς δείκτες της Wall Street, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές.

Στις υπόλοιπες αγορές, μικτά πρόσημα επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ διορθωτική εικόνα επικράτησε στις ευρωαγορές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν την καλύτερη εβδομάδα σε ένα έτος και πάνω ανακάμπτοντας από την «επίθεση πανικού» που χαρακτήρισε τις συναλλαγές τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο δείκτης FTSE World Index απεκόμισε κέρδη 2,9% στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις. Πρόκειται για την καλύτερη εβδομαδιαία εμφάνιση του δείκτη από τον Ιούλιο 2013.

Ελαφρά ανάκαμψη εμφανίζουν σήμερα οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, ενώ ήπια πτώση 1% στα 81,35 δολ. ανά βαρέλι καταγράφουν οι χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v