Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Η καλύτερη εβδομάδα του 2014 για τον S&P 500

Με κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά εν μέσω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου και θετικών στοιχείων για την οικονομία. Εντονη κινητικότητα στις «μετοχές του Έμπολα». Προσεκτικές κινήσεις εν όψει των stress test της ΕΚΤ. Μικρή άνοδος για χρυσό, νέα πτώση για πετρέλαιο.

Wall: Η καλύτερη εβδομάδα του 2014 για τον S&P 500

Διεύρυνε τα εβδομαδιαία κέρδη της η Wall Street καθώς οι επενδυτές αψήφησαν τις ανησυχίες για τον ιό Έμπολα και επικεντρώθηκαν στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου εταιριών οπως η Microsoft και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,73% στις 1.965 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 4,1%, την υψηλότερη εντός του 2014, μετά την υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας σε χαμηλά εξαμήνου.

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 16.805 μονάδες, με την εβδομαδιαία απόδοση στο 2,5%. Κέρδη 0,7% για τον τεχνολογικό Nasdaq που εμφανίζει άνοδο 5,3% στην εβδομάδα.

Πάντως, οι επενδυτές υιοθέτησαν την Παρασκευή επιφυλακτική στάση, εν αναμονή της αποκάλυψης των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης για να διαγνώσει την ακριβή κατάστασή τους. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές και ενόψει της τακτικής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Από το μέτωπο των στατιστικών δεδομένων, ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Εν τω μεταξύ, το κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην πυκνοκατοικημένη Πόλη της Νέας Υόρκης άσκησε σημαντικές πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές και κλάδους, όπως οι αεροπορικές και ταξιδιωτικές, που αντιδρούν αρνητικά από την περασμένη εβδομάδα που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην αμερικανική ήπειρο.

Αντιθέτως θεαματικά κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές εταιριών που κατασκευάζουν μέσα αντιμετώπισης του ιού όπως η Lakeland Industries (17%) που κατασκευάζει προστατευτικές φόρμες, η AlphaProTech (+23%) που κατασκευάζει προστατευτικά γυαλιά και η Versar Inc. (14,3%) που ασχολείται με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τις κινητές καραντίνες.

Ισχυρά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Procter & Gamble, μετά την ανακοίνωση υψηλών κερδών στο τρίμηνο, αλλά και στην είδηση ότι σχεδιάζει την πώληση του κλάδου μπαταριών Duracell. 

Αξιόλογη άνοδος άνω του 2% και για τον τίτλο της Microsoft μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. 

Κινητικότητα εμφάνισαν πολλές εισηγμένες που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου, όπως η Ford Motor, η UPS, η Bristol-Myers Squibb και η Amazon.com. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν την καλύτερη εβδομάδα σε ένα έτος και πάνω ανακάμπτοντας από την «επίθεση πανικού» που χαρακτήρισε τις συναλλαγές τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο δείκτης FTSE World Index απεκόμισε κέρδη 2,9% στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις. Πρόκειται για την καλύτερη εβδομαδιαία εμφάνιση του δείκτη από τον Ιούλιο 2013.

Ελαφρά ανάκαμψη εμφάνισαν σήμερα οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, στα 1.231 δολάρια (+0,15%) ενώ πτώση 1,2% στα 81,18 δολ. το βαρέλι κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v