Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάση "ασανσέρ" στην Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες στη Wall Street ακολουθώντας την έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου. Θετικό γύρισμα για τις ευρωαγορές. Στο -13% έκλεισε η Μόσχα. Ενισχύεται το γεν έναντι του δολαρίου. Άλμα 47% για την Talisman Energy

Συνεδριάση ασανσέρ στην Wall Street

Η έντονη μεταβλητότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό στις συνεδριάσεις των διεθνών αγορών και της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις δραματικές διακυμάνσεις στο πετρέλαιο και την ελεύθερη πτώση στο ρωσικό ρούβλι.

Οι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση αρνητικά αλλά, ακολουθώντας το μοτίβο της μεταβλητότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τα πρόσημα εναλλάσσονταν.

Το απόγευμα, καθώς το συμβόλαιο του πετρελαίου ανέκαμπτε αισθητά, οι βασικοί δείκτες της Wall Street γυρισαν σε άνοδο ως και 1,2!%. Αυτή την ώρα ο Dow Jones εμφανίζει κέρδη 0,19% στις 17.214 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,07% στις 1.991 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,31% χαμηλότερα στις 4.591 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε μέχρι το μεσημέρι πορεία κάθετης πτώσης, με τις απώλειες στο συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI στην Ν. Υόρκη να φτάνουν ενδοσυνεδριακά μέχρι το -4% στα 54,53 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent στο Λονδίνο να υποχωρεί κάτω από τα $60.

Ωστόσο και στην αγορά πετρελαίου, το απόγευμα οι τιμές ανέκαμψαν κατά 2%. Το αμερικανικό συμβόλαιο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1% στα 55,93 δολάρια το βαρέλι.

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών μοιράστηκαν σήμερα το πετρέλαιο και η ελεύθερη πτώση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας, σε δολάρια, διολίσθησε 13% μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια στο 17% από 10,5% αργά χθες το βράδυ.

Παρά την αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων, το ρωσικό ρούβλι διατήρησε πτωτική πορεία και προς στιγμήν ξεπέρασε και τα 80 ρούβλια ανά δολάριο. Μολονότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μερίδιο στην διεθνή οικονομία, η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προκαλεί έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, οι ειδήσεις από το διεθνές στατιστικό μέτωπο παραμένουν δυσοίωνες, καθώς ανακοινώθηκε ότι η κινεζική μεταποίηση συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Για την αμερικανική οικονομία, ανακοινώθηκε ότι οι ενάρξεις κατασκευής νέων οικιών στις ΗΠΑ διολίσθησαν 1,6% τον Νοέμβριο, δείχνοντας ότι στην αγορά κατοικίας εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες.

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις διεθνείς αγορές, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την αυριανή, τελευταία τακτική συνεδρίαση του έτους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing κερδίζει 3% μετά την απόφαση αύξησης του μερίσματος κατά 25%.

Η Talisman Energy εκτινάσσεται 47% ,ετ'α την ανακοίνωση εξαγοράς της από την ισπανική Repsol.

Η Whirlpool αντιδρά με άνοδο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν αρχικά διαθέσεις «ξεπουλήματος», ειδικά στα χρηματιστήρια που είναι ευάλωτα στις διακυμάνσεις των τιμών του μαύρου χρυσού. Οι μετοχές στο Ντουμπάι διολίσθησαν 7% και στο Κατάρ 3,7%.

Το απόγευμα όμως, παρακολουθώντας το θετικό «γύρισμα» του πετρελαίου, οι περισσότερες ευρωαγορές πρόλαβαν την ανάκαμψη κι έκλεισαν με κέρδη.

Το γεν εξακολουθεί να ευνοείται από την αναζήτηση επενδυτικών «καταφυγίων» και το δολάριο υποχωρεί κάτω από τα 116 γεν.

Η τιμή του χρυσού επωφελήθηκε επίσης και αρχικά εμφάνισε ανάκαμψη πάνω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά. Και εδώ όμως τα πρόσημα εναλλάσσονται και το απόγευμα το συμβόλαιο στην Νέα Υόρκη υποχωρεί 1,22% στα 1.194 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v