Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά οι Dow Jones και S&P

Κέρδη στη Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P να κλείνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Στο επίκεντρο η μετοχή της Apple με άνοδο 1,2%. Πρωταγωνίστησε ο τραπεζικός κλάδος. Ανέκαμψε το δολάριο από το χαμηλό τεσσάρων μηνών. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο. Άνοδος 7 μ.β. στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά οι Dow Jones και S&P

Τρίτο σερί ιστορικό υψηλό σημείωσε σήμερα ο S&P και πρώτο ρεκόρ μετά από καιρό κατέγραψε ο Dow Jones με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο και τη μετοχή της Apple.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 18.298,88 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 2.129,56 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,60% στις 5.078,44 μονάδες.

Τις σημερινές εντυπώσεις κέρδισε η μετοχή της Apple, η οποία ενισχύθηκε 1,2% στα 130,19 δολ. μετά από εκτίμηση του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn ότι η μετοχή του τεχνολογικού ομίλου αξίζει 240 δολ. ήτοι 86% πάνω από το κλείσιμο του τίτλου την Παρασκευή.

Πέρα όμως από τη μετοχή της Apple που βρέθηκε στο επενδυτικό επίκεντρο λόγω του Carl Icahn, έντονα ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά οι μετοχές των Bank of America και Citigroup ενισχύθηκαν 1% και 0,7%.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη, Charles Evans ο οποίος επανέλαβε ότι «η Fed θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2016 καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο της Κεντρικής Τράπεζας».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την Τετάρτη 20 Μαΐου, η Fed θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Απριλίου.

Παρά τη σημερινή άνοδο των δεικτών, ο αναλυτής της Wells Capital Management, Jim Paulsen προειδοποιεί: «ουσιαστικά το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Δεν υπάρχει απαισιοδοξία αλλά ούτε και ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ωστόσο το χρηματιστήριο βρίσκεται ήδη ψηλά».

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ. Μετά από τέσσερις ημέρες διαδοχικών πιέσεων το δολάριο ενισχύθηκε 1,3% στα 1,1302. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1299 έως 1,1449 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα59,43 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,2% στα 1.227 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,22%.Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,65%. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,9% (+11 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,85% (+11 μ.β.).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v