Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και macro δίχασαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο τεχνολογικός κλάδος. Ικανοποίησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες. "Άλμα" 4,3% για τη μετοχή της Nike. Πιέσεις στο ευρώ.

Ελλάδα και macro δίχασαν τη Wall Street

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τους S&P και Nasdaq καθώς για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξελίξεις προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για παράταση 5 μηνών του προγράμματος στήριξης και χρηματοδότηση ύψους 15 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου οι επενδυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον το αυριανό κρίσιμο Eurogroup καθώς όπως έχει αναφερθεί θα είναι η τελευταία ευκαιρία Ελλάδας- δανειστών για συμφωνία.

Οι κρίσιμες ελληνικές εξελίξεις, άφησαν σε δεύτερη μοίρα τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε σε υψηλό πέντε μηνών τον Ιούνιο σημειώνοντας άνοδο στις 96,1 μονάδες έναντι 90,7 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 17.947 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 2.101 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,62% στις 5.080 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones , S&P υποχώρησαν 0,4% και ο Nasdaq 0,7%.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με τη μετοχή της Micron Technology να «βουλιάζει» 18% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεων. Αντίστοιχα οι μετοχές των Intel Corp και SanDisk Corp. υποχώρησαν 3% και 2% αντίστοιχα.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,3%) και MacDonald (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Intel (-3%) και DuPont (-0,9%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,28 δολ., με πτώση 2,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε σχέση με το δολάριο καθώς σημείωσε πτώση 0,5% στο 1,1143 δολ.

Επιπλέον, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 2,47% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά επτά μονάδες στο 0,93%. Παράλληλα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,15% και του ισπανικού 10ετούς κατά μία μονάδα βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,2% στα 59,61 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.174 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v