Πετρέλαιο και Κίνα προβλημάτισαν τη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε ο Dow Jones ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq. Απογοήτευσε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. Απώλειες 2,7% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 44 δολ. Χαμηλότερα ο χρυσός. Ισχυρές πιέσεις στο γεν.

Πετρέλαιο και Κίνα προβλημάτισαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες διακυμάνσεις και με το πετρέλαιο να καθηλώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,7% στα 43,44 δολάρια ανά βαρέλι μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι η παραγωγή πετρελαίου στον Καναδά θα επιστρέψει σε πρότερα επίπεδα την επόμενη κιόλας εβδομάδα, παρά την καταστροφή που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή. Επιπλέον οι αναλυτές δεν αναμένουν αλλαγή στάσης από τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου (πρόταση της Ρωσίας) παρά την αντικατάσταση του Υπουργού Ενέργειας.

Παράλληλα, προβλημάτισαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα καθώς οι εξαγωγές τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 1,8% έναντι μείωσης μόλις 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν «βουτιά» 10,9%.

Στο εταιρικό μέτωπο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Walt Disney μετά το πέμπτο πιο επιτυχημένο ντεμπούτο (181,8 εκατ. δολάρια) στην ιστορία του κινηματογράφου σε ΗΠΑ και Καναδά, της ταινίας «Κάπταιν Αμέρικα- Εμφύλιος πόλεμος».

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την είδηση της εξαγοράς της Krispy Kreme από την JAB Beech έναντι 1,35 δισ. δολ. Σημειώνεται ότι η μετοχή της πρώτης εκτοξεύτηκε 25%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, τόνωσαν τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2016.

Ωστόσο, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης William Dudley υποστήριξε σήμερα, ότι αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων παρά τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης του Απριλίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,2% στις 17.705 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακά κέρδη 0,08% στις 2.058 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 4.750 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal- Mart (+1,1%) και Merck & Co (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-3,5%) και Chevron (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1388 από 1,1405 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το γεν σημείωσε «βουτιά» 1,3% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στα 108,49.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,1% στα 1.266 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v