Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε για δεύτερη μέρα ο βιομηχανικός δείκτης στη Wall Street. Σε απόσταση μόλις μίας μονάδας από τα ιστορικά υψηλά ο S&P. Πρώτη πτώση μετά από τέσσερις ανοδικές μέρες για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Στους ρυθμούς των μακροοικονομικών στοιχείων κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό για 11η φορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα στο τρίτο τρίμηνο στις ΗΠΑ έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1%, τερματίζοντας τρία διαδοχικά τρίμηνα μείωσης.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας στο 3,3%.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου γνωστοποίησε διεύρυνση κατά 17,8% στο εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στα 42,6 δισ. δολάρια από 36,2 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου (WTI) εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,7% στα 50,93 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση μετά από τέσσερις ανοδικές μέρες.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με έρευνα της GME Group, το 90% της αγοράς αναμένει αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και μόλις 5,2% τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ την Πέμπτη να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing σημείωσε πτώση 1% μετά το tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι η παραγγελία για το νέο Air Force One θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό.
«Η Boeing κατασκευάζει έναν ολοκαίνουργιο 747 Αir Force One για μελλοντικούς προέδρους, αλλά το κόστος είναι εκτός ελέγχου, πάνω από 4 δισ. δολάρια. Ακυρώνεται η παραγγελία!» έγραψε στο μήνυμά του.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 19.251 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 2.212 μονάδες (απέχει πλέον μόλις μία μονάδα από νέα υψηλά) και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 0,45% στις 5.333 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1,3%) και Goldman Sachs (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-2,5%) και Cisco (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0717 από 1,0764 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.170 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο 2,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v