Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Πιέσεις στον Dow Jones μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Στο 4,46% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο. Απώλειες για τον χρυσό. Ήπια κέρδη για το Brent. Ράλι 110% για τη GameStop.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των προσδοκιών για την πορεία του πληθωρισμού τον επόμενο χρόνο και ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση της μέτρησης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη. 

O Dow Jones διαγράφει τα αρχικά ήπια κέρδη και υποχωρεί 0,18% στις 39.491 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,07% χαμηλότερα στις 5.218 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,28% στις 16.388 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τετάρτη και οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,6% από 3,8%. 

Toυς τελευταίους μήνες, η πρόοδος προς τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% δείχνει να έχει παγώσει, καθώς οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια και στις κατοικίες επιμένουν ενώ ανοδική τροχιά πήραν και οι τιμές της βενζίνης. 

Τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο έχουν οδηγήσει τους traders να μειώσουν ριζικά τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed τη φετινή χρονιά, από τις έξι μειώσεις που ανέμεναν τον Ιανουάριο, σε μία ή δύο. 

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και τις τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed Νέας Υόρκης. Οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με ρυθμό 3,3% κατά τον επόμενο χρόνο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο. Τους προηγούμενους μήνες οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού σε διάστημα ενός έτους βρίσκονταν στο 3%.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, μέχρι την Παρασκευή είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το 92% των εταιρειών του S&P 500, με περίπου το 80% να υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 0,82% στα 83,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,87% στα 2.354 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ σημειώνει οριακή άνοδο έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,08 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει απώλειες 3 μονάδων βάσης στο 4,46%. 

Στο ταμπλό, ράλι 110% πραγματοποιεί η μετοχή της GameStope, εν μέσω φημολογίας για επιστροφή στα κοινωνικά δίκτυα του Κιθ Γκιλ, o oποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ράλι των meme stocks το 2021 με τον λογαριασμό «Roaring Kitty».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v