Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2017

Η μάχη στον χώρο της υγείας μόλις… ξεκίνησε!

Όπως είχαμε προβλέψει σε προηγούμενο, λίαν πρόσφατο σημείωμα, μετά τις εξελίξεις που αναδιάταξαν τον χάρτη στην ακτοπλοΐα, σειρά πήρε ο κλάδος της υγείας. Ένας κλάδος που παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες μεσοχρόνιας ανάπτυξης, μέσα από κινήσεις αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης της αγοράς, αλλά και ενσωμάτωσης άλλων μοντέλων δραστηριότητας, όπως ο ιατρικός τουρισμός.

Όπως συνέβη και στον κλάδο της ακτοπλοΐας, έτσι κι εδώ, κεντρικό «σημείο» για τις περαιτέρω εξελίξεις είναι μια θυγατρική του ομίλου MIG, o όμιλος Υγεία, ο οποίος διαθέτει άλλωστε και το μεγαλύτερο μέγεθος στον συγκεκριμένο χώρο.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι αντιλήφθηκε ο όμιλος Αποστολόπουλου και προχώρησε στην κατάθεση μιας δημόσιας προσφοράς, η οποία δεν μπορεί μεν να του προσφέρει την πλειοψηφία (καθώς η MIG ελέγχει ποσοστό πάνω από 70%, έχει δηλαδή παραπάνω από καταστατική πλειοψηφία), εάν όμως επιτύχει έστω και μερικώς (καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι σε αυτή τουλάχιστον την τιμή είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσει σημαντικά ποσοστά, π.χ. της τάξεως του 20%), θα του επιτρέψει να «πιάσει τόπο» σε αυτόν τον κεντρικό πυλώνα της συγκεκριμένης αγοράς.

Κι αυτό εξηγεί ίσως και το γεγονός ότι ήδη από τώρα (καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βελτιωτικής προσφοράς, όπως άλλωστε θεωρούν πιθανό πολλά στελέχη του χώρου) προτίθεται να αγοράσει ποσοστό στο Υγεία, σε αποτίμηση υψηλότερη σε σχέση με τη δική του εταιρία, το Ιατρικό Κέντρο, κάτι που κατά κανόνα δημιουργεί… «ψυχολογικά θέματα» στους περισσότερους επιχειρηματίες.

Το ερώτημα όμως που πλανάται σε όσους γνωρίζουν εις βάθος τα θέματα του κλάδου, είναι αν αυτή η κίνηση του κ. Αποστολόπουλου είναι επιθετική, κι αντανακλά μια στρατηγική που είχε δημοσιοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι, λέγοντας ότι θα προκύψουν δύο μεγάλοι όμιλοι στον χώρο κι ο ένας που θα είναι ελληνικός, θα είναι το Ιατρικό, ή αν εντέλει πρόκειται για μια κατ' ουσία αμυντική προσπάθεια, προκειμένου να αλλάξει την τροχιά των αναμενόμενων εξελίξεων, που ενδεχομένως θα τον οδηγούσαν στο περιθώριο.

Διότι το μεγάλο ψάρι που αποδεδειγμένα κυκλοφορεί στη χώρα μας, αγοράζει εταιρίες του χώρου κι έχει σημαντικό παρελθόν σε αντίστοιχο κλάδο άλλων χωρών, ακούει στο όνομα CVC. Είναι το fund που έκλεισε το deal με το Μετροπόλιταν, εξαγόρασε το ΙΑΣΩ General κι εμφανίζεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την αγορά δανείων της Euromedica.

Ούτε όμως είναι το μόνο που έχει κάνει την εμφάνισή του, παρότι είναι το πρώτο που κατέγραψε κινήσεις.

Oπως είναι γεγονός, τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, ότι τελευταία υπήρξε μεγάλη φιλολογία για το ενδεχόμενο επανάληψης του deal μεταξύ της Πειραιώς και της Attica Group, για τη Hellenic Seaways, αυτή τη φορά όμως με αντικείμενο το Υγεία και το Ντυνάν.

Ήταν αυτή η «γρήγορη» κίνηση Αποστολόπουλου, μια προσπάθεια να μπλοκάρει, ή έστω να δυσχεράνει και να καθυστερήσει, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του στην αγορά; Στελέχη με γνώση των συνθηκών κλείνουν σαφώς προς αυτό το ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι το κέντρο βάρους των εξελίξεων στον χώρο κινείται γύρω από το δίπολο Υγεία-Ντυνάν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την κίνησή του αυτή ο όμιλος Αποστολόπουλου επιταχύνει μάλλον ανεπίστρεπτα τις εξελίξεις, όπως φάνηκε κι από την ανοδική κίνηση που κατέγραψαν την Παρασκευή οι εισηγμένες μετοχές του κλάδου, ενώ ο ίδιος ελπίζει ενδεχομένως ότι θα πιάσει κάποιες πλευρές απροετοίμαστες, με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έριξε τον πρώτο πυροβολισμό, όχι στις παρυφές του κλάδου, όπως έκανε το CVC με τις μέχρι τώρα εξαγορές του, αλλά στην καρδιά του κλάδου, διεκδικώντας έστω και απλά μειοψηφικό μερίδιο στο Υγεία, δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει τη μάχη.

Σημαίνει όμως ότι η μάχη ξεκίνησε και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σκληρή, με Έλληνες αλλά και ξένους πρωταγωνιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v