Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ:Οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας για ΛΑΡΚΟ

Δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

ΤΑΙΠΕΔ:Οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας για ΛΑΡΚΟ
"Δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

Σε συνέχεια ενημερωτικής συνάντησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτησή τους, δημιουργήθηκε θόρυβος ο οποίος οφείλεται σε παραποίηση των πραγματικών δεδομένων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνονται τα εξής:

1. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβασθεί το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, από το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

2. Μοναδική μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η μεγιστοποίηση της αξίας όλων των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική αύξηση –και όχι απλώς διατήρηση- των θέσεων εργασίας.

3. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διότι η Εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας το οποίο καθιστά την αξιοποίησή της ιδιαίτερα δυσχερή και απαιτεί την αναζήτηση εφικτών, εναλλακτικών δυνατοτήτων με νηφαλιότητα, επαγγελματισμό και συνεργασία.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι: 

* Με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας (λογιστικές καταστάσεις 30/9/2011), η Εταιρεία έχει αρνητική καθαρή θέση. 

* Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC/DG Comp) εξετάζει εάν η Εταιρεία έχει εισπράξει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις τις οποίες οφείλει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. 

* Αν και η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σημερινές τιμές του νικελίου, η γενικότερη διεθνής οικονομική συγκυρία και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι οδηγούν την Εταιρεία σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών. 

* Ο νόμος 371/1976 προβλέπει ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, που αποτελεί το κύριο περιουσιακό στοιχείο της ΛΑΡΚΟ, επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο στις 30.06.2012 με τη λήξη της προβλεπόμενης στις διατάξεις του περιόδου παραχώρησης. 

* Το ΤΑΙΠΕΔ δεν δύναται –εκ του ιδρυτικού του νόμου- να παραχωρήσει ούτε να μισθώσει στην Εταιρεία περιουσιακά στοιχεία, ούτε να χρηματοδοτεί τη ζημιογόνο λειτουργία της Εταιρείας. 

* Το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχος, δεν έχει προφανώς τη δυνατότητα να απολύει ή να προσλαμβάνει προσωπικό, κάτι που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της διοίκησης της Εταιρείας. 

* Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ μόνο όταν τα θέματα του εργοστασίου και της αδιάλειπτης λειτουργίας του έχουν λυθεί.

Η ελλιπής και εσφαλμένη ενημέρωση δυσχεραίνει όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση της αξίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Ελληνικού Δημοσίου και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Η συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους της Εταιρείας είχε αποκλειστικό σκοπό την ενδελεχή και διαφανή παρουσίαση της πραγματικότητας. 

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τη ΛΑΡΚΟ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το θέμα της ΛΑΡΚΟ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η νέα εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της ΛΑΡΚΟ οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα δεν έχει πολιτική κυβέρνηση, ικανή να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λάβει αποφάσεις που διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας, τα μεταλλευτικά δικαιώματα και την υποδομή της εταιρείας, καθώς και τις σχέσεις της με τη ΔΕΗ, που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της.

Τα προεκλογικά λόγια, που με ευκολία λένε κάποιοι, έχουν νόημα μόνο αν μπορούν να μετατραπούν σε πρακτικές και συγκεκριμένες κινήσεις στις 18 Ιουνίου. Κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση για την εταιρεία και τους εργαζόμενους καλύτερη και όχι χειρότερη.

Το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, τη διοίκηση της εταιρείας, τα συναρμόδια Υπουργεία, το ΤΑΙΠΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμο να συμβάλει στην επεξεργασία βιώσιμης λύσης που προϋποθέτει, όπως και οτιδήποτε άλλο, να υπάρχει βιώσιμη χώρα και διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v