Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επ.Αντ.: Πρόστιμα 28,5 εκ. σε 10 εταιρίες (upd)

Την επιβολή προστίμων συνδυαστικού ύψους 28,5 εκατ. ευρώ σε γαλακτοβιομηχανίες και αλυσίδες σούπερ - μάρκετ που εμπλέκονται σε κάθετες συμπράξεις στο γάλα αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι σχολιάζει η Vivartia.

Επ.Αντ.: Πρόστιμα 28,5 εκ. σε 10 εταιρίες (upd)
Την επιβολή προστίμων συνδυαστικού ύψους 28,5 εκατ. ευρώ σε γαλακτοβιομηχανίες και αλυσίδες σούπερ - μάρκετ που εμπλέκονται σε κάθετες συμπράξεις στο γάλα αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ”σε συνέχεια της αυτεπάγγελτης έρευνας των υπηρεσιών της Γ.Δ.Α. αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων για παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 του Ν. 703/77 και 81 παρ. 1 ΣΕΚ, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέδωσε στις 29-11-2007 μία πρώτη καταδικαστική απόφαση (Απόφαση 369/V/2007) που αφορούσε σύμπραξη ορισμένων εταιρειών της γαλακτοβιομηχανίας για τον συντονισμό της επιχειρηματικής τους δράσης κυρίως έναντι των κτηνοτρόφων παραγωγών (οριζόντιες συμπράξεις).

Στις 19 Δεκεμβρίου 2007 η Επιτροπή σε μία δεύτερη απόφασή της (373/V/2007), απεφάνθη επί της νομιμότητας των συμφωνιών που καθορίζουν τις σχέσεις των γαλακτοβιομηχανιών με τους διανομείς τους αφ΄ενός και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αφετέρου (κάθετες συμπράξεις).

Στις συμφωνίες αυτές εμπεριέχονται, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση της Επιτροπής, αντι-ανταγωνιστικοί όροι που επηρεάζουν άμεσα τις τιμές στο επίπεδο του καταναλωτή.

Ειδικότερα από τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αλλά και τα αποτελέσματα της γραπτής και προφορικής ενώπιον της Επιτροπής διαδικασίας, προέκυψε ότι συχνά οι γαλακτοβιομηχανίες στις συμβάσεις συνεργασίας που συνάπτουν με τους διανομείς τους, αφενός καθορίζουν τις τιμές μεταπώλησης των τελευταίων, αφετέρου απαγορεύουν τις παθητικές πωλήσεις, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό βασικούς κανόνες του ανταγωνισμού.

Αντίστοιχα, με την αποδοχή και των σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργάζονται, οι γαλακτοβιομηχανίες υπαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα τιμών λιανικής των προϊόντων που τους προμηθεύουν, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τον μεταξύ των εμπορικών αλυσίδων ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ωφεληθούν απ΄αυτόν.

Επί τη βάσει των ανωτέρω, και κρίνοντας ότι ο καθορισμός τιμών μεταπώλησης που επιδιώκεται μέσω των συμπράξεων γαλακτοβιομηχανιών με διανομείς ή με σούπερ μάρκετ επηρεάζει όχι μόνο τις τιμές στο επίπεδο των καταναλωτών, αλλά τροφοδοτεί και αυξητικές τάσεις στην αγορά, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή προστίμων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Κατ΄εφαρμογήν των κατευθυντήριων γραμμών που διέπουν τον τρόπο καθορισμού των προστίμων από την Επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών της Αρχής αποφάσισε την επιβολή των εξής προστίμων:

- Στην εταιρία ΟΛΥΜΠΟΣ πρόστιμο ύψους 421.031 €

- Στην εταιρία ΜΕΒΓΑΛ πρόστιμο ύψους 3.017.955 €

- Στην εταιρία ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA πρόστιμο ύψους 21.777.612 €

- Στην εταιρία ΦΑΓΕ πρόστιμο ύψους 39.996 €

- Στην εταιρία ΚΑΡΦΟΥΡ πρόστιμο ύψους 520.910 €

- Στην εταιρία ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ πρόστιμο ύψους 1.072.968 €

- Στην εταιρία ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ πρόστιμο ύψους 650.185 € .

- Στην εταιρία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πρόστιμο ύψους 745.833 €

- Στην εταιρία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ πρόστιμο ύψους 244.170 €

- Στην εταιρία ΑΤΛΑΝΤΙΚ πρόστιμο ύψους 68.367 €

Eπισημαίνεται ότι για τις συμβάσεις που καθορίζουν τις σχέσεις των εταιρειών ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA και ΜΕΒΓΑΛ με τους διανομείς τους, ένα μέλος της Επιτροπής έκρινε ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από την απόφαση πρόστιμα, παρά μόνον εάν οι εν λόγω εταιρείες δεν τροποποιήσουν τις σχετικές συμβάσεις, ώστε να απαλείψουν απ΄αυτές τους προσαπτόμενους αντι-ανταγωνιστικούς όρους.

Για το ίδιο θέμα, τρία άλλα μέλη της Επιτροπής ήταν της άποψης ότι, σε κάθε περίπτωση, τα επιβαλλόμενα για το λόγο αυτό πρόστιμα δεν θα έπρεπε να υπερβούν τα δύο εκατομμύρια (2.000.000 €) για τη ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA και το ένα εκατομμύριο (1.000.000 €) για τη ΜΕΒΓΑΛ.

---Τι σχολιάζει η Vivartia

Η VIVARTIA ανακοινώνει ότι ενημερώθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ως άνω απόφασή της σχετικά με τις κάθετες συμπράξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών και διευκρινίζει στο επενδυτικό κοινό ότι το πρόστιμο που της επιβλήθηκε δυνάμει της ανωτέρω απόφασης σχετικά με τις κάθετες συμπράξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών ανέρχεται συνολικά σε ευρω 21.792.612

Η VIVARTIA διαβεβαιώνει το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό ότι κινείται πάντοτε με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό της νομοθεσίας περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και ως εκ τούτου είναι πεπεισμένη ότι η απόφαση των αρμόδιων δικαστηρίων θα δικαιώσει πλήρως τις θέσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v