Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών

Διπλό χτύπημα στην αγορά ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει σήμερα τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ενώ προχώρησε σε αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Αυξάνεται το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών
Διπλό χτύπημα στην αγορά ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει σήμερα τις  νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και επίσης προχώρησε σε αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων είναι η προσεχής Τρίτη 8 Απριλίου, ενώ η μέση αύξηση ξεπερνά το 20%, με τις πυρόπληκτες περιοχές να εξασφαλίζουν «ευνοϊκότερη» μεταχείριση, καθώς οι αυξήσεις περιορίζονται στην περιοχή του 10%.

Κοινή υπουργική απόφαση  του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά προβλέπει αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών και συγκεκριμένα:  

1. Αυξάνονται οι τιμές εκκίνησης κόστους κατασκευής των οικοδομών ανά τετραγωνικό μέτρο. Επισημαίνεται ότι οι τιμές είχαν παραμείνει οι ίδιες τα τελευταία δεκατρία χρόνια, από το 1995, οπότε άρχισε η εφαρμογή της απόφασης που τροποποιείται.

2. Στον υπολογισμό του ΕΚΟ συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και στην παροχή υπηρεσίας, όπως ισχύει για την αξία αγοράς υλικών, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ισότιμα η έννοια των δαπανών.

3. Εξαιρούνται από τη διαδικασία του ΕΚΟ οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών για τα ακίνητα που υπάγονται στο ΦΠΑ. Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπεται η τήρηση ειδικού βιβλίου κοστολογίου οικοδομών και η υποβολή στη ΔΟΥ ειδικών εντύπων απεικόνισης του συνολικού κόστους της οικοδομής προϋπολογιστικά και απολογιστικά.

4. Τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 2238/1994 (πρόστιμο ίσο με το 50% της διαφοράς του ΦΠΑ, που προκύπτει μεταξύ αρχικού και τελικού πίνακα των επιμέρους εργασιών, και πρόστιμο 300 ευρώ λόγω ανακρίβειας στοιχείων εργολάβων κ.λπ.) συμβιβάζονται στο 1/3 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2523/1997.

5. Αυξάνεται το ποσοστό αυτεπιστασίας από το 30% στο 40% όταν η οικοδομή ανεγείρεται σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους και η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., ενώ το ποσοστό 30% ισχύει για οικοδομή άνω των 150 τ.μ.

Ως Καθαρό Κόστος Κατασκευής Οικοδομής (ΚΚΟ) ορίζεται το κόστος που περιλαμβάνει την αξία αγοράς των υλικών και την αμοιβή εργασίας, η οποία προσφέρεται απευθείας ή μέσω υπεργολάβου με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί σε αυτά και χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο Καθαρό Κόστος Κατασκευής Οικοδομής περιλαμβάνονται επίσης οι κάθε είδους μεταφορές και οι μισθώσεις μηχανημάτων, που συνδέονται άμεσα με τις εκτελούμενες εργασίες, καθώς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες κατά την εκτέλεση των επί μέρους εργασιών της οικοδομής.

Δεν περιλαμβάνονται οι κάθε είδους αμοιβές μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη των εργασιών.

Ως Κόστος Εκκίνησης (Κ.Ε.) ορίζεται το καθαρό κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομής, όπως αυτό καθορίζεται κατά κατηγορία οικοδομής, προ της εφαρμογής των συντελεστών αυξομείωσης.

Οι τιμές του Κ.Ε. (Κόστους Εκκίνησης) καθορίζονται ως κατωτέρω:

α. κτίρια με χρήση την κατοικία (εκτός μονοκατοικιών) ……………….400 ευρώ/μ2
β. μονοκατοικίες....................................................................................460
γ. κτίρια γραφείων - καταστημάτων....................................................360
δ. σταθμοί αυτοκινήτων - βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια…………280
ε. γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια - αποθήκες................................200
στ. ξενοδοχεία - νοσηλευτήρια.............................................................650
ζ. εκπαιδευτήρια...................................................................................350
η. μουσεία και γενικά μη κατονομαζόμενα κτίρια που δεν
μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες...................500



* Η τροποποίηση της απόφασης για το κόστος κατασκευής οικοδομών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v