Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύουν χρήμα» οι μεγάλες τράπεζες

Σε άντληση κεφαλαίων αποδίδονται ή προσανατολίζονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες με σκοπό να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακούς στόχους. Οι κινήσεις των Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και ο… «μπαλαντέρ» ΤΤ.

  • του Ιεροκλή Καπογιάννη
«Μαζεύουν χρήμα» οι μεγάλες τράπεζες
Mετά την εκδήλωση της πρόθεσης της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, η EFG Eurobank προχωρά στην έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων αρχικού ύψους 2 δισ. δολαρίων, με σκοπό τη διάθεσή τους σε Αμερικανούς και θεσμικούς επενδυτές.

Οι κινήσεις αυτές των τραπεζών έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους των δύο ομίλων. Και το γεγονός ότι τέτοιες προσπάθειες επιχειρούνται σε ένα βαρύ περιβάλλον όσον αφορά στη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων δείχνει πως οι αγορές έχουν κατανοήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν «μέρος του προβλήματος» της διεθνούς κρίσης.

Πέραν αυτών, όμως, σε ανάλογου τύπου έκδοση φαίνεται να προσανατολίζεται και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank ενδεχομένως να πράξει αναλόγως, αλλά όχι φέτος.

Τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα με την επιπλέον ρευστότητα του 1,5 δισ. ευρώ το οποίο θα αποκτήσει μέσω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών που προανήγγειλε; Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα στο οποίο η αγορά προσπαθεί να δώσει απάντηση τα τελευταία 24ωρα. Η κίνηση αυτή έφτασε να συνδυάζεται ακόμα και με επικείμενη στρατηγική συμμαχία της με μεγάλο ξένο τραπεζικό όμιλο, μέσω της ανταλλαγής πακέτου μετοχών.

Σύμφωνα δε με μια πιο... προχωρημένη εκδοχή του ίδιου σεναρίου, η ταυτότητα του ξένου «υποψήφιου» εταίρου είναι καθαρά «δυτική» με... ελληνική έκφανση, υπό την έννοια ότι αυτός διαθέτει κάποιας μορφής παρουσία και επί ελληνικού εδάφους. Αυτή η άποψη υπάρχει εδώ και αρκετό στην αγορά, αν και από την Εθνική επιμένουν να τη διαψεύδουν όταν βρίσκουν ευκαιρία.

Πάντως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι στην οδό Αιόλου κάτι ετοιμάζουν. Κι αυτό το «κάτι» μπορεί να έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με την περαιτέρω επέκτασή τους εκτός των ελληνικών συνόρων. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι αρχικά η ΕΤΕ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και μάλιστα με ιδιαίτερες αξιώσεις την απόκτηση παρουσίας στην αγορά της Αιγύπτου μέσω της εξαγοράς της Banque du Caire.

Ο παραπάνω συνδυασμός μόνο τυχαίος δεν είναι. Για την ΕΤΕ η απόκτηση παρουσίας στην αγορά της Βορείου Αφρικής θεωρείται σε αυτή τη χρονική στιγμή γεγονός πρωτεύουσας σημασίας στο πλαίσιο της διεύρυνσής της στην ευρύτερη αγορά της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου που επιχειρεί. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες, παράλληλα, για την απόκτηση παρουσίας και στην αγορά της Ουκρανίας. Η στρατηγική απόφαση, όμως, παραμένει αναλλοίωτη κι επανεπιβεβαιώθηκε όλη αυτήν την εβδομάδα στο conference call που πραγματοποίησε στο Λονδίνο η Morgan Stanley, με τη συμμετοχή ορισμένων από τους μεγαλύτερους ελληνικούς οίκους, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής.

«Θα παρέμβουμε»

Πάντως, δεν αποκλείεται τα πάντα να ανατραπούν και η ΕΤΕ να δώσει προβάδισμα στις «εσωτερικές» υποθέσεις στην περίπτωση που η είσοδος της Eurobank στο Τ.Τ. μετατραπεί σε... εισβολή. Στην οδό Αιόλου είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί η πορεία αυτή σε «παρέλαση» και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα παρέμβουν αν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από οποιαδήποτε συζήτηση κάνει κανείς με τα κορυφαία στελέχη του ομίλου κατά τα τελευταία 24ωρα. «Αν το παιχνίδι ανοίξει, υπό την έννοια αν η κυβέρνηση εντάξει το Τ.Τ. στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεών της, τότε θα μπούμε κι εμείς», είναι η μόνιμη επωδός σε κάθε τέτοια συνομιλία.

Προς το παρόν, πάντως, όλοι βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, περιμένοντας τις εξελίξεις, έτοιμοι να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά τους σε οποιαδήποτε ένδειξη έχουν για αλλαγή της κυβερνητικής στάσης. Και το γεγονός ότι έψαξαν και βρήκαν μία από τις ελάχιστες αγορές χρήματος που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές, μεσούσης της μεγάλης πιστωτικής κρίσης, μαρτυρά την αποφασιστικότητά τους.

Συγκεκριμένα, η αγορά των προνομιούχων μετοχών των ΗΠΑ είναι μία από τις ελάχιστες που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές αυτόν τον καιρό και στην οδό Αιόλου όταν το αντιλήφθηκαν αποφάσισαν πως αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Έσπευσαν λοιπόν να εντάξουν στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση ως θέμα της ημερήσιας διάταξης την έκδοση προνομιούχων μετοχών, που στην ουσία ως κίνηση συνιστά μιας μορφής έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η επίσημη αιτιολόγηση αυτής της κίνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενισχύονται τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας. Η ουσιαστική, όμως, εξήγηση είναι η χρηματοδότηση εξαγορών, όπως, για παράδειγμα, αυτής στην Αίγυπτο.

Η ανομολόγητη, τέλος, αιτία ίσως να έχει σχέση με τη φημολογούμενη προσέγγιση μεγάλου ξένου τραπεζικού ομίλου, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε διαθέτει μιας μορφής παρουσία ήδη στη χώρα μας, αλλά μέσω στρατηγικής συμμαχίας με την Εθνική θα εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή της περιοχής ευρύτερα.

Προς το παρόν, αυτή η διάσταση κινείται στη σφαίρα της σεναριολογίας. Μένει να φανεί στο άμεσο μέλλον αν έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να πάρει κάποια στιγμή σάρκα και οστά και να απασχολήσει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Οι εκφραστές του σεναρίου, πάντως, πιστεύουν ότι τα πράγματα κάπως έτσι θα εξελιχθούν. Από την ΕΤΕ, όμως, δεν δείχνουν να συμφωνούν με αυτή την εκδοχή (και με άλλες ανάλογες που κυκλοφορούν).

Και δεν είναι τυχαίο ότι διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ακόμα και την πληροφορία που υπήρξε πρόσφατα και τους ήθελε να προσεγγίζουν μέσω τρίτου την Πειραιώς. Γιατί από την Εθνική ποτέ δεν παραδέχτηκαν αυτή ή κάποια άλλη σχετική εκδοχή. Κι αυτό έχει τη σημασία του...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 524 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 04/04 - 08/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v