Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Με ισχυρή ανάπτυξη η Ελλάδα έως το 2013

Περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και φθίνουσας αλλά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ. Τι εκτιμά για την ανεργία.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΔΝΤ: Με ισχυρή ανάπτυξη η Ελλάδα έως το 2013
Περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και φθίνουσας οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο World Economic Outlook, εκτιμάται διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 13,9% του ΑΕΠ φέτος στο 14,1% το 2009 , την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2008 για να αποδυναμωθεί περαιτέρω στο 3,3% το επόμενο έτος.

Πρόκειται για προβλέψεις σαφώς πιο απαισιόδοξες έναντι και των τελευταίων αναθεωρημένων εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου, χωρίς όμως να ...υποτιμάται η επίδοση του 3,5% που παραμένει υψηλή.

Κι αν στο μέτωπο του ισοζυγίου δεν φαίνεται φως στο ...τούνελ , αφού μέσω προβολών προκύπτει ότι το 2013 το έλλειμμα θα βρίσκεται σε τραγικά για την ανταγωνιστικότητα επίπεδα , στο 12,4% του ΑΕΠ , αισιόδοξο είναι το στοιχείο ότι μετά από πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία θα εξακολουθεί να απολαμβάνει ρυθμού ανάπτυξης άκρως αξιόλογου , στην περιοχή του 3,5%.

Χρόνιο πρόβλημα με βαθιές ρίζες από την άλλη πλευρά φαίνεται να αποτελεί ο πληθωρισμός. Το ΔΝΤ ταυτίζεται με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για μέσο δείκτη 3,5% φέτος και προβλέπει πτώση στο 2,7% το 2008 και στο 2,5% το 2013.

Βραδεία θα είναι τέλος η αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 7,5% του εργατικού δυναμικού στο 7,4% το επόμενο έτος .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v