Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχει» το ΕΣΠΑ -Βγήκε η πρώτη προκήρυξη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και οι διαχειριστικές αρχές μπορούν να εκδίδουν προσκλήσεις προς τους δυνητικούς δικαιούχους για να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση.

  • της Έλενας Λάσκαρη
«Τρέχει» το ΕΣΠΑ -Βγήκε η πρώτη προκήρυξη
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και οι διαχειριστικές αρχές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μπορούν να εκδίδουν προσκλήσεις προς τους δυνητικούς δικαιούχους για να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση.

Η «παρθενική» προκήρυξη του ΕΣΠΑ είναι ήδη στον αέρα και αφορά την αναβάθμιση του επαρχιακού και του τοπικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Προτεραιότητα αποδίδεται στις οδικές συνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα- και η βελτίωση της προσπελασιμότητας στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου και όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο εκδήλωσης για το ΕΣΠΑ, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην Περιφέρεια που θα απορροφήσει άλλωστε και το 82% των 39,4 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:

• έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου.
 
• έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις αναδιάρθρωσης των Ειδικών Υπηρεσιών των Περιφερειών και ολοκληρώνονται άμεσα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Υπουργείων.
 
• έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις συγκρότησης των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Απριλίου οι συνεδριάσεις των Επιτροπών αυτών, με κύριο αντικείμενο την έγκριση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους και των κριτηρίων επιλογής για χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα.

• έχει εκδοθεί η Υπουργική απόφαση και οι σχετικές οδηγίες που αφορούν τη διαδικασία επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων κατά τη μεταβατική περίοδο. Έχουν ξεκινήσει οι ημερίδες εκπαίδευσης των στελεχών που θα κληθούν να αξιολογήσουν τους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, έχουν οργανωθεί ημερίδες στις Περιφέρειες με συμμετοχή του ΥΠΟΙΟ για την ενημέρωση των δικαιούχων σχετικά με τις απαιτήσεις διαχειριστικής επάρκειας.

• ολοκληρώθηκε η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Συστήματος Διαχείρισης, με την οποία θεσμοθετούνται οι βασικοί κανόνες του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Με βάση το πλαίσιο αυτό οι Διαχειριστικές Αρχές μπορούν να ξεκινήσουν την ενεργοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

• σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η έκδοση σχετικών εγχειριδίων και εργαλείων για το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (όπως, εγχειρίδια διαδικασιών, πρότυπα έντυπα, λίστες ελέγχου, οδηγοί εφαρμογής κλπ).

Όσον αφορά στο Γ΄ΚΠΣ, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη η απορρόφηση φτάνει στο 77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v